MF DNES

Plekanec se na šampionátu bavil. Ale zlato mu dál uniká

- Michael Bereň hokejový reportér MF DNES v Moskvě

Na Tomáši Plekancovi většinou nepoznáte při rozhovorec­h, jak se cítí. Pokaždé mluví potichu, jen občas se pousměje. Teď krátce po penaltovém vyřazení od Američanů si povídal s novináři ještě tišeji než normálně.

Po roce opět zažívá reprezenta­ční zklamání na mistrovstv­í světa. „Odehráli jsme výborný turnaj, po těch výkonech jsme čekali, že půjdeme dál,“řekl útočník Montrealu.

Plekanec se stává symbolem národní hokejové věrnosti. Jenže proč za to nikdy nedostane náležitou odměnu?

Loni na šampionát do Prahy dorazil třiatřicet­iletý hokejista narychlo kvůli medailovým bojům. Neuspěl.

V Rize 2006 bral jenom stříbro, na turnaji v Bratislavě před pěti lety z toho byl bronz. A teď dělal kapitána partě nováčků. České mužstvo dotáhl svými góly k prvenství ve skupině, přesto se zase nedočká vytouženéh­o zlata.

„O mě nejde,“kroutil hlavou Plekanec, který byl už na devátém mistrovstv­í světa. „Jsem rád, že jsem tady mohl hrát s klukama. Mistrovstv­í je pro mě zábava. Užil jsem si to, výkony byly výborné. Škoda, že jsme neudělali radost fanouškům. Cítili jsme, že za námi stáli. Kvůli nim je velká škoda, že se nám nepovedlo jít dál a zaplnit hospody.“

Klukům přeju NHL

O soudržnost­i mužstva svědčil Plekancův postoj při nájezdech. Ve vypjaté chvíli chytl na střídačce spoluhráče kolem ramen. Známé „naganské“gesto však nyní štěstí nepřineslo.

Přesto při rozlučkové večeři v Moskvě promluví kapitán k týmu pochvalně: „Byla tady spousta mladých kluků, kteří před sebou mají velkou budoucnost. Můžou se dostat do NHL, když se jim bude dařit jako na turnaji. Přeju jim to.“ Zase se nedočkal

Plekanec jim může z vlastní zkušenosti povědět, že je čeká ještě spousta dalších příležitos­tí. Že šance na medaili (snad) přijde. „Byli výborní, super profíci. Mají obrovskou šanci prosadit se. Když budou makat, tak je čeká ještě hodně šampionátů,“věří.

Na ledě Plekanec popřál hodně štěstí náhradnímu gólmanovi Condonovi, klubovému spoluhráči z Montrealu. Ale ve skutečnost­i ho příliš nezajímá, jak šampionát v Rusku skončí a jestli Američané dojdou až ke zlatu.

„Těším se domů na kluky, sezona byla dlouhá,“řekl. Rodina stála za Plekancem, manželka Lucie Vondráčkov­á posílala povzbuzují­cí fotky a vzkazy.

„Musím si dva tři týdny odpočinout, těším se hlavně na dovču. Pak se dám do práce. Světový pohár začnu řešit až na konci srpna,“řekla reprezenta­ční opora o příštím turnaji, kdy by se mohl znovu setkat s Jaromírem Jágrem. „Uvidíme, jak se rozhodne.“

Když bude moct, přijede Plekanec nejspíš i na další mistrovstv­í světa. Bude se chtít zbavit smůly.

A ukončit čekání na zlato.

Ticho. Zklamání. Kapitán hokejistů Tomáš Plekanec kouše další reprezenta­ční prohru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia