MF DNES

Vůjtkův konec: Mladým už se do toho nebudu plést

-

Od Vánoc tedy ještě dřív, než svaz oficiálně jmenoval příštím hlavním koučem hokejové reprezenta­ce Josefa Jandače byl Vladimír Vůjtek rozhodnutý, že po šampionátu v Rusku skončí. A to zcela, do Toronta na Světový pohár neodletí ani jako konzultant, o což stál šéf svazu Král i trenér Jandač. Dávat hokejové rady ale Vůjtek nepřestane, pracovat totiž bude u extraligov­ých Vítkovic.

Zůstat u reprezenta­ce jako konzultant pro vás není téma?

Není. Prostě jsem ukončil kariéru a mladým progresivn­ím trenérům už se do toho nebudu plést.

Jak těžce se vám to říká, že končíte s trénováním?

Chtěl jsem skončit už minulý rok, kdyby nepřišlo to, co všichni známe – ten problém u Vládi Růžičky. Přijal jsem nabídku, protože jsem nikdy u národního mužstva nebyl a nechtěl jsem si to vyčítat. Ale taky jsem si vzal o asistenta víc a vzal kluky (Josefa Jandače a Jiřího Kalouse), abych na to nebyl sám.

Co konkrétně?

Na to jsem se už necítil. Naše spolupráce byla velice dobrá a neměla jediný zádrhel.

Jaký bude život bez trénování?

Zahrádka, tenis. Ale neříkám, že kolem hokeje nebudu nic dělat.

Jsem Vítkovičák, takže asi budu ve Vítkovicíc­h. Stejně se na hokej budu jezdit dívat, takže v něm chci pomáhat, dokud to půjde. Nevím, jak tu funkci nazvat, ale mám od klubu určitou nabídku.

Před chvílí tým vypadl na penalty s Američany. Jak vám je?

Musím říct, že jsem na mužstvo hrdý. Samozřejmě je trošku kaňka, že jsme nepostoupi­li dál, ale mužstvo tady pracovalo skutečně skvěle. Vůbec, i realizační tým měl s hráči symbiózu. Pracovali jsme bez jakýchkoli­v konfliktní­ch situací. Ve sportu už je to tak, že ne vždycky se to povede, ale skupina byla skvělá. Měli jsme 18 bodů, víc jich udělalo jen Finsko. Myslím si, že jsme hráli dobrý hokej.

Bude vás to dlouho bolet?

Myslím, že to nebude tak dlouho, přeci jen ty klady byly docela velké a nemáme se za co stydět. To je můj názor. Že jsme prohráli čtvrtfinál­e na penalty? Nebyli jsme první a nejsme poslední.

Už jste to naznačil, ale jak turnaj celkově hodnotíte?

Podle čtvrtfinál­e se bere, jestli je mistrovstv­í úspěšné, nebo ne. Zahráli jsme perfektní turnaj, neprohráli ani jednou v základní hrací době, jenže poslední zápas rozhoduje. A my v penaltách zklamali.

Měl jste při penaltách dilema?

Bude se hodně uvažovat, proč tam šel ten a ten. Zohorna jel, protože v utkání jeden gól dal a věřili jsme, že dá další. Petr Koukal proměňuje nájezdy v klubu a také si věřil. Je to sporné, když v zápase nehrál, ale penaltu provedl nejlépe ze všech.

— Robert Sára

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia