MF DNES

Zlatý střevíček pro Dagmar Havlovou

- — Martina Malá

Když v 60. letech do Zlína jezdily filmové delegace, žasly, jak jsou kina plná dětí. „Jejich zástupci byli tehdy úplně u vytržení, že mohou na vlastní oči sledovat přímou konfrontac­i dětského filmu s malými diváky,“připomněl filmový historik Jiří Novotný.

Stejný pohled se naskytne už za týden. Do sedaček v promítacíc­h sálech znovu usednou tisíce (nejen) dětských diváků. Budou sledovat snímky, které nabídne 56. ročník Zlín Film Festivalu.

Největší a nejstarší přehlídka svého druhu na světě připravila 361 děl z 56 zemí světa, doprovodný program čítá zhruba 450 akcí.

Přehlídku, která se koná od 27. května do 3. června, odstartuje restaurova­ná verze filmu Karla Ze- mana Baron Prášil. „Zlínští diváci budou první na světě, kteří digitální verzi uvidí,“upozornila umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Snímek zahájí oslavy 80. výročí vzniku zlínských ateliérů, které založila firma Baťa. Celou historii připomene kolekce zhruba 80 filmů.

Druhou nosnou linku tvoří francouzsk­á kinematogr­afie. V této sekci diváci uvidí přes 40 snímků, od nejstaršíc­h až po nejnovější díla.

Jedním z hlavních hostů bude Dagmar Havlová Veškrnová, která převezme Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematogr­afii pro děti a mládež. Odnese si jej ze závěrečnéh­o ceremoniál­u 3. června.

„Mezinárodn­í filmový festival ve Zlíně je pro mě už léta symbolem tradice, přehlídkou kvalitní filmové tvorby a setkáním s lidmi, kteří mají stejný cíl jako já – dobrý film,“řekla Dagmar Havlová.

Do myslí diváků se zapsala rolemi v komediích Holky z porcelánu nebo Jak se točí Rozmarýny, seriálech Bylo nás pět či Chobotnice z II. patra a nejnověji pohádkou Šťastný smolař.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia