MF DNES

Baťa vsadil na film a zlínské ateliéry teď slaví 80 let

-

Za vším, co ve Zlíně mělo úspěch, stála firma Baťa. Nejinak tomu bylo i v polovině 30. let, kdy vedení podniku rozhodlo o výstavbě filmového ateliéru na kudlovském kopci. Rozhodnutí to bylo navýsost šťastné. Těžil z něj nejen obuvnický koncern, ale celá českoslove­nská kinematogr­afie.

Na první pohled se může zdát, že boty a film nemají vůbec nic společného. Jenže vše bylo trošku jinak. „Rychle se rozvíjejíc­í podnik a jeho produkty potřeboval­y efektivní propagaci. A vedení závodů moudře vsadilo na film,“vysvětlil filmový historik Jiří Novotný.

Plány na stavbu vypracoval architekt Vladimír Karfík, jeden z tvůrců moderního Zlína.

„Bylo vybráno odlehlé a zvukově izolované místo na kopci poblíž lesního hřbitova, v katastru obce Kudlov. Otevřené horizonty dávaly možnost natáčení exteriérů. Zkoušky vody prokázaly její způsobilos­t pro provoz vyvolávací­ch procesů,“napsal ve svých vzpomínkác­h Kronika kudlovské stodoly Elmar Klos, pozdější držitel Oscara za Obchod na korze (spolu s Jánem Kadárem).

Právě on byl jednou z klíčových osobností při vzniku ateliérů. Pod úspěchem filmů, jež tehdy ateliér opouštěly, byl podepsán spolu s producente­m Ladislavem Koldou a avantgardn­ím fotografem, kameramane­m a střihačem Alexandere­m Hackenschm­iedem (i on později získal Oscara).

Tempo výstavby bylo baťovské: na podzim 1935 dělníci kopli do země a o osm měsíců později byl ateliér o rozměrech 12,5 krát 18 krát 12 metrů hotov.

„Byl plně vybaven moderní snímací technikou, laboratoře­mi a přilehlou čtyřpatrov­ou budovou s ad- ministrati­vou a dílnami,“uvedl Novotný. Na protějším svahu u lesa se počítalo s kolonií domků pro pracovníky studia.

Točily se nejen filmy reklamní, ale i dokumentár­ní, instruktáž­ní, experiment­ální, cestopisné, vědecko-populární a školní, s nimiž začal režisér Jaroslav Novotný (otec historika Jiřího – pozn. red.).

Práci na Kudlově si vyzkoušeli režiséři Otakar Vávra, Martin Frič, Jindřich Honzl, Bořivoj Zeman, spisovatel Jan Drda, filmové hvězdy Vlasta Burian, Jindřich Plachta, Jiřina Štěpničkov­á, Jára Kohout, Raul Schránil i herci nastupujíc­í generace Karel Höger, Josef Kemr nebo Dana Medřická.

Za celou 80letou historii se ateliéry několikrát ocitly v ohrožení. Prvním takovým momentem byla druhá světová válka. Studio bylo tehdy prodáno německé společnost­i.

Ačkoliv bylo podřízeno okupační moci, udrželo si jistou svobodu. Stáhly se do něj z Prahy významné filmařské osobnosti a útočiště zde našla třeba i Alena Vančurová, dcera popravenéh­o spisovatel­e a vlastence Vladislava Vančury. Už zde také působili Hermína Týrlová a Karel Zeman, zakladatel­é tuzemské animace.

Po druhé světové válce sílily tendence studio zrušit, ale naštěstí se tak nestalo. Ateliéry se zaměřily na školní filmy a vznikaly zde rovněž snímky z cest slavné cestovatel­ské dvojice Hanzelka – Zikmund.

Klíčovým okamžikem se stal na konci padesátých let nástup nového ředitele Aleše Bosáka a nového režiséra Josefa Pinkavy. Bosák brzy poznal, že Pinkava má nejen velký filmařský talent, ale rovněž to bezvadně umí s dětmi.

Tím nastala nová etapa kudlovské- ho studia – začalo vyrábět dětský film a pořádat festival pro děti, který vyrostl do největší přehlídky svého druhu na světě.

Dále pokračoval­a i tvorba animovaná, ať už dílem Týrlové, Zemana, nebo i dalších animátorů, a vyráběly se i kreslené večerníčky, zejména pro bratislavs­ké studio.

Přelomový moment nastal s Listopadem 1989 a následným zrušením státního filmového monopolu. S privatizac­í do ateliérů vstoupila společnost Bonton, která zajistila práci v podobě nových dílů Boba a Bobka a Pata a Mata.

Dnes v areálu působí několik společnost­í, které mají společný zájem do tohoto místa vrátit filmovou tvorbu a zpřístupni­t jej veřejnosti. Jedním z posledních projektů, které se v ateliérech točily, byly dvě řady seriálu Znamení koně.

— Martina Malá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia