MF DNES

Karel Zeman – geniální objevitel nových světů

-

Měl výtvarné nadání, velkou fantazii, a když si ho všiml Elmar Klos, pozval ho do Zlína. Třiatřicet­iletý Karel Zeman neváhal. Jen díky tomu se dnes celý svět baví u Cesty do pravěku, Vynálezu zkázy, Barona Prášila nebo Čarodějova učně.

Už s prvním filmem měl úspěch. Pomáhal Hermíně Týrlové s Vánočním snem, a když téměř celý natočený materiál shořel, pustil se do něj znovu. Na MFF v Cannes za něj pak dostal první velkou cenu.

Další následoval­y. Hlavně proto, že Zeman experiment­oval, objevoval nové postupy, byl originální a přinášel na plátna to, co předtím nikdo nezkusil.

Ve Vánočním snu dal výraz hadrovému panáčkovi, v Inspiraci rozpohybov­al skleněné figurky a v Králi Lávrovi spojil několik ani- mačních technik. Pak přišla Cesta do pravěku, kde dokonale propojil loutky, živé herce i animaci.

V polovině minulého století šlo o převratné dílo. Pohyby pravěkých zvířat si Zeman kreslil sám. Inspiroval se kresbami Zdeňka Buriana a dinosaurům dával proporce, které odpovídaly skutečnost­i. Film měl úspěch doma i v zahraničí.

Stejné to bylo s Vynálezem zkázy, který se prodal do 70 zemí světa. Triky byly ještě složitější a Zeman díky nim ukázal fantastick­ý podmořský svět z knih Julese Vernea s použitím animační techniky napodobují­cí rytiny z knihy. Dobrodružs­tví neopustil ani v Baronu Prášilovi, Ukradené vzducholod­i, Na kometě nebo v příbězích námořníka Sindibáda.

Na konci 70. let se vrátil k pohádkám a natočil hororově laděného Čarodějova učně a Pohádku o Honzíkovi a Mařence. Zemřel ve Zlíně v roce 1989. (fuk)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia