MF DNES

Originální klapky vytvořilo 137 umělců

-

V listopadu dostali obyčejnou dřevěnou filmovou klapku, za pár měsíců odevzdali výtvarníci hotová umělecká díla. Ta si zájemci mohou prohlédnou­t do 23. května v obchodním centru Zlaté jablko, poté se přesunou do Kongresové­ho centra, kde budou k vidění od 26. května.

Do letošního, už 19. ročníku se zapojil rekordní počet 137 výtvarníků. „V kolekci nechybí tradičně ani skvosty od známých umělců, jako jsou Olbram Zoubek, Boris Jirků, Ilja Hartinger, Kateřina Miler a další tradiční přispěvate­lé,“uvedla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová. „Nově ale dostali prostor také mladí, začínající výtvarníci a absolventi uměleckých škol,“doplnila.

Kromě klapek klasických se jako součást kolekce představí i dvacítka nejlepších papírových klapek, které vytvořili žáci základní školy ze Slušovic.

„Mezi školami je o tvorbu klapek velký zájem. Aby však originální nápad změnit dřevěnou černobílou destičku v umělecké dílo nezevšedně­l, své autorsky chráněné know-how pečlivě střežíme a pro spolupráci si vždy vybíráme jen jed- nu dvě školy,“upřesnila ředitelka.

Ve Zlíně velmi oblíbená dražba klapek se bude konat 29. května od 13 hodin v Kongresové­m centru. Výtěžek věnuje Nadační fond Filmtalent Zlín na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalších začínající­ch tvůrců.

Na základě soutěže o finanční podporu audiovizuá­lní nebo vizuální tvorby v roce 2015 putovalo 800 tisíc korun na vznik 14 projektů – výstav, dokumentár­ních, hraných a animovanýc­h filmů. Za celou dobu existence Salonu filmových klapek se vydražilo už 1 920 klapek a díky němu vzniklo 228 studentský­ch děl. (alá)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia