MF DNES

Výtěžek z klapek podpořil filmy i výstavy

-

V hlubokém lese, ve vykotlaném pařezu bydlí Bertík a Josefka. Protože to jsou lesní trnci, starají se ve svém mechovišti o lesní podrost, Josefka šije klobouky parádivým muchomůrká­m a Bertík zhasíná a rozsvěcí noční houby – lampy. Jednoho dne se ale začnou Bertíkovy svítivé houby ztrácet.

To je v kostce děj krátkometr­ážního filmu Až po uši v mechu, na jehož vznik přispěl Nadační fond Filmtalent Zlín, do nějž putuje výnos z aukce klapek. Snímek bude k vidění na letošním ročníku přehlídky.

„Film využívá loutkovou animaci a současnou počítačovo­u postproduk­ci. Navazuje na díla Jiřího Trnky či Břetislava Pojara,“uvedla členka správní rady nadačního fondu a umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová. „Diváci se tak na vlastní oči přesvědčí, kam peníze z klapek jdou a že má smysl aukci pořádat,“dodala ředitelka.

Projekt režisérů Barbory Valecké a Filipa Pošivače získal sto tisíc korun. Loni dále podporu nadačního fondu získal například krátkometr­ážní hraný film Každou vteřinu, dokument o neslyšícíc­h Mluvící uši nebo interaktiv­ní výstava NaFilm! (alá)

 ?? Foto: Archiv ZFF ??
Foto: Archiv ZFF

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia