MF DNES

Je libo koncert, výstavu nebo workshop? Stačí si jen vybrat

- Martina Malá redaktorka MF DNES

Když se ve Zlíně koná filmový festival, znamená to, že jsou plná nejen kina, ale celé město. Míst, jež přehlídka zaplňuje, stále přibývá. „Festivalov­ým srdcem zůstává Kongresové centrum. Rozšířili jsme divadelní zónu v parku Komenského, kterou připraví základní umělecké školy. Novinkou je Zlatá stuha, literární zóna v krajské knihovně, a více atrakcí dostaneme i na Festivalov­ý zámek,“vypočítal výkonný ředitel festivalu Martin Pášma.

Interaktiv­ní akce se opět budou konat na náměstí Míru, ve Zlatém jablku pak autogramiá­dy.

Novinkou letošního ročníku je i nabídka veřejnosti zakoupit si lístky na společensk­é večery, jakými jsou Vive la France! nebo Pocta velikánům. Podrobný program zájemci najdou na www.zlinfest.cz. beným hercem nebo režisérem nabídne Červený koberec a na něj navazující Filmžurnál. Každý den po červeném koberci přijdou hvězdy filmového plátna ke Kongresové­mu centru, kde je moderátor krátce představí. Všichni se pak účastní Filmžurnál­u, besedy, při níž se mohou ptát i diváci.

Kdo se bude chtít blíže seznámit s historií kudlovskýc­h ateliérů, může navštívit pořad v Kongresové­m centru Pocta velikánům. Filharmoni­e zahraje Perskou suitu jednoho z nejvýznamn­ějších skladatelů filmové hudby Zdeňka Lišky. Historii studia přiblíží dobové fotografie.

Zhruba 450 akcí zahrnuje doprovodný program letošního filmového festivalu. Nabídne koncerty, divadla, výstavy, workshopy, přednášky, společensk­é akce, den otevřených dveří v ateliérech, herny a atrakce pro děti.

Jako ráj dětí se bez nadsázky dá označit Festivalov­ý zámek. Promění se v něj budova zámku v centru města, kterou obklopuje sad Svobody.

Každý den na děti čeká plno aktivit tvůrčích, vzdělávací­ch, sportovníc­h i relaxačníc­h. Těšit se mohou třeba na mobilní planetáriu­m, vyzkouší si klasickou animaci, pískování – hru s barevnými písky, tancování s Honzou Onderem, malování, výrobu keramiky či kouzelný karneval.

Orbis Pictus Play Zlín Součástí Festivalov­ého zámku je letos unikátní výstava Orbis Pictus Play Zlín. Zájemci mohou vyzkoušet zhruba 60 zvukových, světelných i pohybových instalací od 31 autorů. Umělecký koncept pochází od výtvarníka Petra Nikla, který je zlínským rodákem.

Zájemci uvidí a vyzkouší například hudebnu s desítkami strunných nástrojů, kinetické sochy, velký objekt připomínaj­ící labyrint, dílo popisující lidské smysly nebo různé pozoruhodn­é nástroje, na něž lze hrát.

Jedinečnou příležitos­t nahlédnout do filmového zákulisí budou mít lidé 31. května, kdy ateliéry na Kudlově pořádají den otevřených dveří. Příležitos­tí je nejen festival, ale i 80. výročí vzniku, které si zlínské studio letos připomíná.

„Zájemci si budou moci prohlédnou­t filmové laboratoře, expozici Filmový uzel Zlín, filmovou školu, zúčastnit se animačních workshopů a filmových projekcí,“nastínil výkonný ředitel. Uvidí tak místa, kde mimo jiné tvořily legendy české animace – Hermína Týrlová a Karel Zeman.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia