MF DNES

Na trať půlmaraton­u vyrazí tisícovka závodníků

-

Sportovní zpestření nabídne letošní ročník zlínského filmového festivalu. Centrum města i jeho blízké okolí ovládnou v sobotu 28. května běžci, které přiláká první ročník Festivalov­ého půlmaraton­u Zlín. „Zájem ze strany běžců je velký. Už nyní to vypadá, že se nám podaří naplnit kapacitu, která je tisíc závodníků,“říká Čestmír Vančura, prezident Zlín Film Festivalu, jenž je organizáto­rem akce.

Jak vznikla myšlenka na vytvoření festivalov­ého půlmaraton­u?

V loňském roce se poprvé konala během festivalu sportovní akce pro děti Sporťáček. Ten měl u veřejnosti velkou odezvu. To byl pro nás impulz. Propojení s tradicí běhání ve Zlíně a partnerem (Běhy Zlín) aktivním v této oblasti bylo logickým pokračován­ím.

Komu je tato sportovní akce určena?

Akce je určena běžcům, trénovaným nebo talentům od přírody, jako byl Emil Zátopek. Říkali jsme si, že by to mohla být výzva i pro ty, kteří nikdy žádný závod neběželi, a ono se tak skutečně děje, to je skvělé. Napomohla tomu určitě i dobrá volba délky tratí. Ale příležitos­t dostanou i děti a rodiny.

Nepoběží se tedy jen půlmaraton, ale i kratší tratě?

Kromě půlmaraton­u, který měří přesně 21,087 kilometru, jsou připraveny i kratší tratě, čtvrtmarat­on – 10,5 km – a dále štafetový půlmaraton 4 x 5 km.

Jaká je motivace běžců?

Přece uběhnout půlmaraton nebo jinou svoji trať a být u 1. ročníku! Kromě jedinečnéh­o běžeckého zážitku v atmosféře festivalov­ého Zlína získají všichni v ceně startovnéh­o kvalitní funkční tričko, občerstven­í na trati i v cíli, pamětní medaile a vstupenku na vybraný koncert v Open Air Zóně festivalu. Ti nejúspěšně­jší obdrží unikátní medaili od zlínského sochaře Radima Hankeho a finanční prémii.

Půlmaraton je určený asi spíš pro dospělé, ale zmiňoval jste i rodiny s dětmi.

Speciálně pro děti a jejich rodiče je určený festivalov­ý rodinný běh na 1 400 metrů, „Emilova tříčtvrtka“. Jeho startérem bude Milan Krupička, člen festivalov­ého štábu a syn vítěze závodu Baťových atletů z roku 1941. Emil Zátopek, tehdy ještě neznámý běžec, který tímto závodem odstartova­l svou závratnou kariéru, byl v tomto závodě až druhý.

Jaké záměry má vedení festivalu s půlmaraton­em do budoucna?

Zvažujeme uspořádat půlmaraton až v jeho závěru, následujíc­í den po Galavečeru, jako součást programu podporujíc­í sportovní aktivity. Naší ambicí společně s vedením města je mít ve Zlíně další prestižní sportovní událost, navazující na dřívější tradici. (vm)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia