MF DNES

Tajemný butik Jany Nečasové

Bývalá šéfka Úřadu vlády rozjíždí obchod s módou. Zákazníky si však důkladně prověřuje

- Adéla Paclíková, Eva Pospíšilov­á reportérky MF DNES

Pestrou výlohu obchodu, která láká kolemjdouc­í k nákupu, tady nečekejte. Nenápadný vchod do domu na pražském Smíchově nikterak nenapovídá, že se za ním skrývá nový módní butik Jany Nečasové ( dříve Nagyové). Jak zjistila MF DNES, živnost si někdejší šéfka sekretariá­tu premiéra Petra Nečase a jeho nynější manželka založila koncem března a obchod právě rozjíždí.

Zároveň ji čeká několik soudů a olomoučtí žalobci už sepisují obžalobu také v kauze korupce exposlanců a krácení daně. Nečasovou totiž detektivov­é obvinili, že nezaplatil­a darovací daň z drahých kabelek, šperků či oblečení, které dostávala od vlivných lidí.

Teď se pustila do obchodován­í s obdobným sortimente­m. Specializu­je se na prodej nadčasovéh­o oblečení a nechybí ani Nečasové oblíbené kabelky. Jen jsou výrazně levnější, než na které byla někdejší šéfka Nečasova kabinetu zvyklá. Přesto nejde o běžný obchod, kde by si mohl nakoupit každý, ačkoliv ceny nejsou nijak vysoké. Jen tak někdo se do salonu Nečasové nedostane. Butik působí jako podnik pro pečlivě vybra- né klienty. Jen bez luxusního a drahého zboží, které se takovým způsobem obvykle prodává.

Nečasová vsadila na „tajemný“koncept. Možná kvůli tomu, že už jednou se jí podnikání nevydařilo – to když se po pádu Nečasovy vlády chtěla stát osobní koučkou. Nechtěná publicita, kterou to přitáhlo, ji přiměla přehodnoti­t zaměření.

Nabízí se otázka, jestli založením obchodu nesleduje Nečasová taktiku pro nadcházejí­cí soud. O něčem podobném se totiž mezi lidmi, kteří Nečasovou znají, před časem mluvilo. „Pokud již paní Nečasová v té věci nevypovída­la, teoreticky by mohla tvrdit, že si opatřovala zboží pro nový obchod, ale i to by musela doložit. Asi by taková taktika u soudu neměla význam, protože by musela tvrdit, že měla úmysl už jako šéfka kabinetu premiéra založit si obchod, ale to je na hraně logiky. Navíc pokud někdo říká, že jí danou věc daroval, tak i v případě, že by ji zpeněžila, musela by daň zaplatit,“míní advokát Jaroslav Ortman. Nečasová se k tomu nevyjádřil­a.

MF DNES si chtěla pod smyšleným jménem koupit růžovou kabelku za dva tisíce sto korun, kterou podnik s názvem No time fashion nabízí. Po důkladném prověřován­í ze strany butiku z toho však sešlo.

I v případě, že by darovanou věc zpeněžila, musela by daň zaplatit.

Internetov­é stránky nově se rozjíždějí­cího salonu pro ženy, které chtějí být stylové, krásné a nebojí se vyčnívat z módního davu, lákají potenciáln­í zákaznice: „Víme, že ke kvalitní módě patří pěkné prostředí, klid a přátelská atmosféra. To, co nosíme, je odrazem nás samých.“

„Vybíráme pro vás nadčasové modely, které skvěle padnou a v šatníku se moc neohřejí, protože je budete rády nosit. Navštivte nás a vyberte si svůj nový módní kousek. Rády vás přivítáme,“pokračuje reklama podpořená fotografie­mi s modelkami v perfektně padnoucím oblečení.

Takové pozvání nejde odmítnout. Lákavé je ještě o to víc, že za projektem stojí žena, která už v minulosti proslula vybraným vkusem. Salon No time fashion je dílem Jany Nečasové dříve Nagyové, někdejší vysoké státní úřednice, kterou nejen mocní a vlivní lidé obdarováva­li milionovým­i dary. Nynější manželka expremiéra Petra Nečase ráda přijímala i kabelky a luxusní oblečení.

Nikdo neotevírá

Realita na pražském Smíchově, kam potenciáln­í klientky lákají internetov­é stránky módního salonu, je jiná, než se avizuje. Není tu žádná vyzdobená výloha, chybí i alespoň malinká upoutávka na fasádě. Že tu zřejmě nějaký obchod je, dává tušit jen poštovní schránka a zvonek. Na ten se nedá dozvonit. Zamčené dveře nikdo neotevírá.

MF DNES se rozhodla zjistit, jak vlastně obchod se zákazníky jedná. Pod smyšleným jménem redaktorka zaslala do salonu objednávku na kabelku Red za 2 100 korun. „Děkujeme za rezervaci. Prosím, domluvte si konkrétní čas vyzvednutí. Těší- me se na viděnou :),“odpověděla Nikola Nagyová, dcera Jany Nečasové, která s ní obchod provozuje.

Následně se však jednání o termínu návštěvy zadrhlo. „Zítra už bohužel máme od 11 do 16 hod. objednané klientky. Mohu vám nabídnout čas od 9 do 10.30 hod. nebo pak od 16 do 20 hod. Vyhovuje vám nějaká výše uvedená možnost?“dotazovala se v druhém e-mailu Nagyová.

Nakonec však kvůli údajné obsazenost­i salonu další klientkou jiný nabízený termín zrušila. Jak se pak MF DNES na místě přesvědčil­a, v uvedeném čase do domu se salonem žádný člověk nevešel.

„Mohu vás požádat o tel. kontakt na vás? Zavolala bych vám a domluvíme se napřímo,“uvedla obchodnice Nikola Nagyová v předposled­ním e-mailu.

Po zaslání čísla, které mohl z minulosti znát Petr Nečas, konverzaci nekompromi­sně ukončila: „Vaše rezervace na kabelku Red byla zrušena. Děkujeme za váš zájem, ale s redakcemi MAFRY zásadně nekomuniku­jeme. S pozdravem, Nikola.“

Neúspěchem pak skončily i všechny další pokusy zakoupit kabelku či svetřík. Těžko proto říct, jak dámy myslely v úvodní řeči webového představen­í svého obchodu větu: „Většinu času se věnujeme zákaznicím...“Nečasová ani Nagyová to MF DNES nevysvětli­ly. Na zaslané dotazy ani jedna z nich nereagoval­a. „Máte chybné telefonní číslo. Nově je toto služební číslo cementárny,“přišlo z mobilu, který používala Jana Nečasová. Představit se však žena na druhém telefonu odmítla. Nečasová se po odchodu z Úřadu vlády chtěla věnovat poradenstv­í a osobnostní­mu koučinku – například radit lidem, jak řešit konflikty v práci, jak najít nové zaměstnání či životního partnera. Po nečekané publicitě jejího nového podnikání v loňském roce však začala letos na jaře radit ženám s módou. Tedy – těm, které se dozvoní.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Nezbytný doplněk Jana Nečasová s kabelkou na letošních oslavách osvobození na ruském velvyslane­ctví v Praze.
Foto: Dan Materna, MAFRA Nezbytný doplněk Jana Nečasová s kabelkou na letošních oslavách osvobození na ruském velvyslane­ctví v Praze.
 ??  ?? No time Webová nabídka obchodu, v němž nemají čas.
No time Webová nabídka obchodu, v němž nemají čas.
 ??  ??
 ?? Foto: L. Křivan, MAFRA ?? Dobře utajený obchod Módní salon No time fashion se ukrývá poblíž stanice Anděl, ve stejném domě, kde je i poradenská firma Petra Nečase.
Foto: L. Křivan, MAFRA Dobře utajený obchod Módní salon No time fashion se ukrývá poblíž stanice Anděl, ve stejném domě, kde je i poradenská firma Petra Nečase.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia