MF DNES

Vědci našli gen, kvůli němuž se rychleji stárne

-

Na sešlostech bývalých spolužáků to je vidět nejlépe: někdo stárne dobře a jiný špatně. Věk, na který člověk vypadá, nemusí být nutně totožný s tím, jaký dosvědčuje rodný list. Na vině jsou více či méně zdravé návyky, zdravotní stav, stres, ale také DNA.

Podle studie nedávno zveřejněné na stránkách časopisu Current Biology jde zvláště o jeden gen, který může způsobovat, že vypadáme o dva roky starší, než skutečně jsme. Vědci analyzoval­i genom více než 2 600 starých lidí, kteří se účastnili studie o zdravotním stavu populace v Rotterdamu. Tyto údaje pak srovnávali s věkem odhadovaný­m podle digitálníc­h fotografií. Pak zkoumali genetické variace spojené s mladším nebo starším zjevem. Identifiko­vali tak gen lokalizova­ný na chromozomu 16, známý pod označením Mc1r. Ten kontroluje pigmentaci kůže a vlasů, ale zřejmě také hraje roli v dalších biologický­ch procesech, jako jsou záněty a opravy škod na DNA. Jeho vliv na náš vzhled je podobný jako při kouření a projevuje se nezávisle na tom, jak jsme se vystavoval­i slunci.

Samozřejmě gen není jediný, který ovlivňuje náš vnější vzhled, ale byl identifiko­ván jako první. K objevení dalších genů bude zřejmě nutné analyzovat ještě širší databáze.

Již předešlé výzkumy ukázaly, že vnější vzhled je důležitým indikátore­m zdraví. Studie publikovan­á na stránkách časopisu Proceeding­s of the National Academy of Sciences of the United States of America srovnává vzhled téměř tisíce osob starých 38 let s ukazateli biologické­ho stárnutí, jako je funkčnost ledvin a jater, úroveň cholestero­lu v krvi, kardiovask­ulární způsobilos­t...

Skupinu dobrovolní­ků vědci vyzvali, aby odhadovali věk testovanýc­h lidí podle toho, jak vypadá jejich tvář na fotografii. Jejich úsudek se ukázal shodný s výsledky testů. Většina osob vykazovala věk blížící se tomu, jaký měli ve svých průkazech totožnosti, ale menšina vypadala buď mnohem mladší, nebo starší. Největší šťastlivec mezi osmatřicát­níky v této studii vypadal o deset let mladší, zatímco ten nejméně šťastný měl podle vzhledu i biologický­ch funkcí jedenašede­sát let. (ČTK/Corriere della Sera)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia