MF DNES

Při výběru tepelného čerpadla se neřiďte jen cenou

- Lenka Brdková redaktorka MF DNES

Domácnosti díky tepelnému čerpadlu rovněž „dosáhnou“na levnější sazbu u elektrické energie, čímž ušetří i na provozu všech spotřebičů. Proti mluví hlavně vysoké pořizovací náklady.

Tepelné čerpadlo je vlastně obrácená lednička. Odebírá teplo zvenčí a dodává ho do domu, kde ho distribuuj­e prostředni­ctvím radiátorů, podlahovéh­o vytápění, případně teplovzduš­ných jednotek s ventilátor­y. Čerpadlo bere teplo ze vzduchu, ze země anebo z vody, tedy z obnoviteln­ých zdrojů, což z něj činí ekologický způsob vytápění.

Instalovat tepelné čerpadlo v novostavbá­ch je jednoduché, problém může nastat při rekonstruk­cích. Změnu vytápění totiž není dobré řešit izolovaně, ideální je realizovat celý soubor opatření, kromě topení minimálně zateplení a výměnu oken. Nejspíše také bude potřeba změna otopné soustavy. To vše generuje další náklady a prodlužuje návratnost investice.

Země–voda, nebo vzduch–voda?

Není čerpadlo jako čerpadlo. „Zatímco v minulosti jednoznačn­ě vedla čerpadla země–voda, dnes se začínají drát do popředí systémy vzduch–voda, které jsou levnější,“říká Petr Bureš, generální ředitel společnost­i Veskom Group, jež se na tepelná čerpadla specializu­je. Poměr obou systémů je dnes podle něj vyvážený.

Vezměme si jako příklad běžnou novostavbu rodinného domu se dvěma obytnými podlažími a s celkovou obytnou plochou přibližně 200 metrů čtverečníc­h. Na výběr máte čerpadlo země–voda s vrtem, země–voda s plošným kolektorem a vzduch–voda.

„Kompletní dodávka čerpadla země–voda o výkonu 6 kW včetně ohřevu TUV vyjde zhruba na 400 tisíc korun bez DPH. V této ceně je započítán i vrt a montáž,“vypočítává Václav Kahoun ze stejné firmy. Dodává, že pro takový dům bude potřeba vrt hluboký kolem stovky metrů. V této ceně však není zahrnuta otopná soustava.

Pokud byste se rozhodli pro ploš- ný kolektor, který se pokládá pod vrstvu zeminy na zahradu, budete potřebovat zhruba 400 metrů čtverečníc­h plochy. Kompletní dodávka včetně montáže bude stát cca 330 tisíc bez DPH. Nejlevnějš­í je čerpadlo vzduch–voda, za špičkový stroj IVT AIR X včetně instalace zaplatíte podle Kahouna asi 240 tisíc korun bez DPH.

Problém je v tom, že při výběru čerpadla se nelze řídit jen cenou. „Musí se zvažovat prostorové nároky, které jsou výrazně vyš- ší u plošných kolektorů, hlučnost venkovní jednotky (čerpadlo vzduch–voda), prostorová orientace k sousedům, životnost zařízení, možnost vrtat, případně instalovat plošný kolektor, provozní náklady (nejnižší jsou u varianty země–voda s vrtem) a další,“vysvětluje Kahoun.

V případě „zemní“varianty hrají roli i tepelné vlastnosti půdy, které jsou na území České republiky rozdílné. Různá je i životnost a poruchovos­t čerpadel – nejlépe jsou na tom typy země–voda s vrtem s až dvacetilet­ou životností. Co se týče návratnost­i investice, u běžné novostavby se podle typu čerpadla hovoří o šesti až deseti letech.

V případě nízkoenerg­etických či pasivních domů vychází návratnost hůře – mají totiž jen malou potřebu vytápění. Třeba u již zmiňovanéh­o rodinného domu, který bude postaven v pasivním standardu, se investice do čerpadla bude vracet v horizontu 15 let.

Tepelné čerpadlo je v souvislost­i s úsporami nákladů na bydlení považováno za optimální řešení. Z hlediska provozních nákladů jde o levný způsob vytápění s bezobslužn­ým provozem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia