MF DNES

Když vás o výhru v Monaku připraví chaos v boxech

-

Tu akci během závodního víkendu mechanici z formule 1 „nanečisto“zkoušejí klidně padesátkrá­t. Za celou sezonu i s tréninky v továrně to číslo šplhá k tisícovce a stává se z něj „mechanická“rutina. Stáj Williams dokonce přes zimu pro své mechaniky připravila speciální výcvik, díky němuž teď pravidelně mění pneumatiky za dvě vteřiny a kousek, což je excelentní čas – zvlášť opakuje-li se.

Zkrátka dobrá zastávka může být jedním z aspektů, jak se přiblížit k vítězství. Jenže při vyrovnanos­ti a fortelu mechaniků spíš platí, že špatná zastávka vás o triumf připraví. Tak jako včera.

Za normálních okolností by se v tomto článku psalo, že Daniel Ricciardo vyhrál stylem start-cíl slavnou Velkou cenu Monaka. Že před druhým Lewisem Hamiltonem měl náskok nějakých šest sedm vteřin.

Ve skutečnost­i ale platí přesný opak. Proč? Na konci 33. kola povolali šéfové stáje Red Bull Ricciarda do boxů k „tuctové“výměně pneumatik. Měl slušný náskok, a tak bylo jedno, jestli se v garážích rozjede dvouvteřin­ový kvapík, či to bude čtyřvteřin­ová „pohoda“. Jen- že když Ricciardo přijel ke svému stání, musel si připadat spíš jak ve „vesnickém“pneuservis­u. Mechanici nikde, teprve po pár vteřinách doběhli s náhradními koly a začali s postupnou(!) výměnou. On chaosem ztratil 13 vteřin, během kterých se před něj dostal Hamilton.

A výhra byla fuč. A jen co jako druhý projel cílem, do týmové vysílačky naštvaně hlásil: „Buďte zticha. Nic, co povíte, to nemůže spravit.“

O pár minut později, když ho na monackých schodech „slávy“zpovídal britský komentátor Martin Brundle, říkal: „Do boxů jsem ne- šel z vlastní vůle. To oni mě zavolali a měli být připraveni. Druhý víkend po sobě jsem vytočený. Štve to, bolí to.“

Jen připomenut­í: už v minulém závodě připravila chybná strategie Red Bullu Ricciarda o výhru.

Teď znovu. A v čem tkvělo selhání? Tým měl pro Australana připravené měkké pneumatiky. Na poslední chvíli ale padlo rozhodnutí obout superměkké. A ty byly až vzadu v garáži. Nastal shon a panika.

Spíše tak trochu „vesnický“pneuservis než bohatá formule 1.

— Robert Sára

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia