MF DNES

Tajné zprávy pro Rittiga. Soud začal

- — Adéla Paclíková

Pražský soud včera začal rozplétat dosud nejtajemně­jší část rozsáhlé kauzy Nagyová – to, jak se k lobbistovi Ivo Rittigovi dostaly utajované informace ze zpráv BIS o jeho aktivitách.

Žalobci kvůli vynášení tajných údajů obžalovali kromě Rittiga i Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a advokáty Davida Michala a Tomá- še Jindru, který působil jako poradce ministra zemědělstv­í Petra Bendla. Vůbec poprvé žalobci veřejně popisovali, jak se informace k Rittigovi dostaly a jak spolu tito lidé spolupraco­vali.

U soudu se však k sobě aktéři příliš nehlásili. A své vzájemné schůzky označovali za společensk­ou debatu či „výměnu drbů“. Podle Ritti- ga je celý případ absurdní a Nagyová odmítla, že by o utajovanýc­h informacíc­h věděla.

Podle obžaloby se však na schůzkách řešilo víc než společensk­á témata. Rittig a advokát Tomáš Jindra se podle žalobců dozvěděli o utajovanýc­h informacíc­h určených tehdejšímu předsedovi vlády Petru Nečasovi od Bendla a Nečasové. A tvr- dí, že Jindra s Rittigem pak instruoval­i Davida Michala, aby od Nečasové vyzvěděl víc. „David Michal se s ní setkal a následně informoval Rittiga,“řekl žalobce Martin Brzobohatý. Stěžejním důkazem jsou odposlechy z pražského hotelu Ventana, odkud Rittig úřadoval.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Obžalovaný č. 1 Případ zpráv BIS, které podle obžaloby dostával od Jany Nečasové, označuje Ivo Rittig za absurdní.
Foto: František Vlček, MAFRA Obžalovaný č. 1 Případ zpráv BIS, které podle obžaloby dostával od Jany Nečasové, označuje Ivo Rittig za absurdní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia