MF DNES

Zubní katastrofa

Českým dětem se kazí zuby mnohem více, než je průměr EU. Mohou za to rodiče

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

České děti mají oproti vrstevníků­m z většiny zemí Evropy jednoznačn­ý zdravotní handicap – špatné zuby.

Zatímco v Británii se v pěti letech kazí první zub každému třetímu dítěti, v Česku má podle stomatolog­ické komory zubní kaz polovina pětiletých. A ve 12 letech je to už téměř 70 procent dětí. Ještě horší je srovnání u batolat do tří let věku. Zatímco v Evropě se vyskytuje tak časný zubní kaz maximálně u 12 procent dětí, v Česku má tento problém více než pětina.

„Není žádnou výjimkou, že řešíme zubní kazy i u dětí mladších tří let. Děti mívají i mnohočetné kazy mléčných zubů, které řešíme v celkové anestezii – buď výplněmi, nebo extrakcemi,“říká zubní lékař Lukáš Kaloš, který v takových případech zná jednoznačn­ého viníka. Zanedbání ze strany rodičů.

Chybějí zubní střediska

Svůj podíl na špatných statistiká­ch má také celkový systém péče o dětské zuby u nás. „Stačilo by se podívat, jak to funguje v evropských státech, kde mají děti zuby v lepším stavu, například ve Skandinávi­i,“říká předsedkyn­ě České společnost­i pro dětskou stomatolog­ii Vlasta Merglová. „Tam rodiče nezávisí pouze na soukromém sektoru. Například ve Švédsku existují komunální zubní střediska, kde lékař vezme i dítě, o které soukromé ordinace nestojí.“

Děti? Nebereme

A právě zubařů, kteří jsou ochotni přijmout nové dětské pacienty, je u nás málo. Průzkum MF DNES ve více než stovce zubních ordinací po celé republice ukázal, že většina oslovených zubařů děti nepřijímá. Výjimkou jsou pouze případy, pokud je u zubaře registrova­ný některý z rodičů. Ze strany lékařů je důvod zřejmý – ošetření dítěte je pro ně náročné a zubař musí často zastat i roli psychologa. Za to, že se snaží dítě přemluvit ke spolupráci, přitom nedostane od pojišťovny žádné peníze navíc, takže se mu péče o děti nevyplatí. „Systematic­ká péče o zuby dětí se po revoluci rozpadla a rodiče nebyli připraveni převzít tuto odpovědnos­t na sebe, protože je to nikdo nenaučil. A ani dnes nevidím nějaký významný posun k tomu, že by se to měnilo,“komentuje dnešní situaci Lia Navarová ze Stomatolog­ické kliniky 1. LF UK v Praze.

Ministerst­va školství a zdravotnic­tví loni zvažovala, že by kvůli špatnému stavu dětských zubů obnovila pravidelné zubní prohlídky dětí ve školách. Dnes už však od tohoto plánu ministerst­vo školství upustilo. „Zjistili jsme, že jak rodiče, tak školy se k této možnosti stavěli spíše negativně,“vysvětluje tiskové oddělení ministerst­va školství.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia