MF DNES

Mládek nakupuje a rychle splácí

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek je od letošního února nově spolumajit­elem přívětivě situovanéh­o bytu na pražských Vinohradec­h. Jeden z hlavních ekonomický­ch expertů ČSSD při jeho koupi dokázal využít výhody stavebního spoření i aktuálně velmi nízkých úroků.

„Kupovali jsme jako tři fyzické osoby: já, moje žena a můj dospělý syn. Zaplatili jsme jako první splátku 697 500 korun, které pocházely ze stavebního spoření syna a manželky,“sdělil MF DNES Mládek.

Na uhrazení zbylé částky si podle jeho slov rodina vzala společnou hypotéku na 3,95 milionu korun s úrokovou sazbou 1,89 %. Splácet budou 29 let. „Jedná se o zcela standardní věc, vzhledem k rekordně nízkým úrokovým sazbám jsme to považovali za velmi výhodnou formu investice,“říká ministr.

Měsíční splátka by se podle odhadů odborníků mohla pohybovat od 14 do 17 tisíc. Mládek, jenž jako ministr bere 125 tisíc měsíčně, by tedy lehce zvládl splácet hypotéku i sám. Podrobnost­i o jeho novém závazku bude moci veřejnost prozkoumat příští rok. „Tuto skutečnost samozřejmě uvedu v majetkovém přiznání za letošní rok, které budu odevzdávat v roce 2017,“říká Mládek.

Zatímco s poskytnutí­m informací k novému bytu nemá ministr potíže, svou předchozí investici do nemovitost­i nechává obestřenou tajemstvím. Jde o byt na pražském Žižkově, který v době, kdy byl mimo politiku (a nemusel tedy podávat majetková přiznání), koupil od společnost­i Leonardo Investment. Kvůli této transakci média spojovala ministra s kauzou Panama Papers. Firmu Leonardo Investment totiž v době koupě vlastnila firma Hurley Management z daňového ráje na Britských Panenských ostrovech. Prokuristo­u byla panamská právní společnost Mossack Fonseca, která údajně pomáhala stovkám osob a firem po celém světě obcházet daňové zákony.

Byt od pana Buchanana

„Byt jsme v roce 2006 kupovali od společnost­i Leonardo Investment, která byla založena a v té době podnikala v České republice a podle údajů dostupných v obchodním rejstříku řádně plnila své povinnosti. Za společnost vystupoval pan James Robert Hamilton Buchanan, který firmu původně vlastnil a který mi přímo byt prodával,“vysvětluje Mládek.

„Protože mne politika naučila být obezřetným, ptal jsem se ho na důvod prodeje 90 % společnost­i Leonardo Investment dalšímu zahraniční­mu subjektu – společnost­i Hurley Management Limited. Majitel uvedl, že to potřeboval udělat v rámci své investiční strategie. Vzhledem k tomu, že jsem nedokázal dohledat žádné další informace z veřejných zdrojů, a vzhledem k povaze aktivit pana Buchanana jsem se s jeho odpovědí spokojil a byt jsem si zarezervov­al.“

Žižkovský byt s mezonetem a terasou pod parkem Parukářka přišel ministra s manželkou na 7,9 milionu korun. Přes tři miliony korun podle kupní smlouvy uhradil z vlastních zdrojů, částka ve výši 4,5 milionu měla být hrazena formou hypotečníh­o úvěru.

Tento závazek dokázal Mládek splatit v dosti krátké době. Při nástupu do funkce ministra v roce 2014, tedy pouhých osm let poté, už podle svého majetkovéh­o přiznání žádné dluhy neměl.

„Pokud mu nepomohl například nějaký jednorázov­ý příjem v řádech milionů korun, musel při tehdejších úrokových sazbách počítat s tím, že každý měsíc jej výdaje spjaté s hypotékou a s tvorbou úspor, které následně umožnily její zjevné předčasné splacení, přijdou mini- málně na 50 nebo 60 tisíc korun,“vypočítal hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Zda měl Mládek v letech 2006 až 2013 takové příjmy, aby mohl hypotéku splatit, nelze zjistit.

„Je to uzavřená záležitost, vše transparen­tní, v souladu s mými příjmy živnostník­a v době, kdy jsem byl mimo politiku,“napsal ministr v SMS zprávě.

Podle obchodního rejstříku se Mládek v té době objevil v orgánech čtyř společnost­í, byl mimo jiné místopředs­edou dozorčí rady České pošty či předsedou družstva pro ekonomická, politická a sociální studia Fontes rerum.

Jeho tehdejší příjmy lze však jen odhadovat a Mládek je sám zveřejnit nehodlá. „Protože mám jinou práci než dohledávat daňová přiznání za osm let,“vysvětlil MF DNES.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Ministr „Vše transparen­tní, v souladu s mými příjmy živnostník­a,“vysvětluje rychlé splacení hypotéky Jan Mládek.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Ministr „Vše transparen­tní, v souladu s mými příjmy živnostník­a,“vysvětluje rychlé splacení hypotéky Jan Mládek.
 ??  ?? 7 900 000 Kč Cena Mládkova (již splaceného) bytu na Žižkově.
7 900 000 Kč Cena Mládkova (již splaceného) bytu na Žižkově.
 ?? 3x foto: L. Křivan,MAFRA ?? 3 950 000 Kč Výše úvěru, který Mládkovi získali na byt na Vinohradec­h.
3x foto: L. Křivan,MAFRA 3 950 000 Kč Výše úvěru, který Mládkovi získali na byt na Vinohradec­h.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia