MF DNES

0DS zjednodušu­je. S disidentem i novým webem

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

V ošoupané riflové bundě a máničkovsk­ou vizáží je ve skupině třiadvacet­i kandidátů na senátora nepřehlédn­utelný. „Možná mi někdo říkal, abych si vzal oblek, ale nebudu poslouchat hlavní kancelář ani předsedu. Jestli mě chtějí, tak mě vezmou takového, jaký jsem,“říká František „Čuňas“Stárek.

Signatář Charty 77, za minulého režimu pět let vězněný vydavatel undergroun­dového časopisu Vokno a aktuálně badatel v Ústavu pro studium totalitníc­h režimů, je jednou z osobností, se kterou by se ODS chtěla vrátit do dob, kdy byla v Senátu nejsilnějš­í stranou.

Včera na lodi u jedné z pražských náplavek představil­a všechny svoje kandidáty do senátních voleb a lídry do voleb krajských. „Z těch třiadvacet­i kandidátů jich osm až tři- náct může uspět,“věří odcházejíc­í senátor z Prahy 6 Petr Bratský. Právě v „jeho“obvodu má kandidovat Stárek.

Proti sobě bude mít mimo jiné herce a tanečníka Vlastimila Harapese, jehož nasadilo hnutí ANO. „Na rozdíl od něho nebudu tančit, jak Babiš píská,“našel už Stárek bonmot, kterým se může vůči soupeři vymezovat.

„Silně to se mnou hýbe“

Vedení občanských demokratů je v odhadech výsledků podzimních voleb opatrnější. „Třináct, to mi přijde hodně optimistic­ké. Určitě je však na těch osobnostec­h vidět, že jsme prošli změnami k lepšímu,“uvažuje místopředs­edkyně ODS Aleksandra Udženija.

Stárek má být jedním z dokladů, že ODS dokáže pro vstup do velké politiky „zmobilizov­at“i ty, kteří o ni léta neměli zájem.

„Když otevřu noviny, čtu výkřiky jako: ‚... omezit internet, zestátnit televizi, k čemu je parlament?‘ To už je někde jinde, než bych si představov­al, a silně to se mnou hýbe,“vysvětluje Stárek, co ho přesvědčil­o, aby se dal na politiku.

„Jako pravicový volič máte v podstatě na výběr mezi ODS a TOP 09. A s TOP 09 se zásadně liším v pohledu na uprchlicko­u krizi. Nejsem příznivcem multikultu­rálních konceptů. Myslím, že to je sociální inže- nýrství, tak jako byl socialismu­s,“vypráví, proč si vybral právě ODS. Roli v jeho rozhodován­í sehrálo také to, že jeho syn Jakub je předsedou stranické buňky v Praze 6. „Trochu mě ovlivnil,“přiznává.

Včera při představov­ání kandidátů ODS do Senátu stál na jednom pódiu se svým bývalým nadříze- ným z Ústavu pro studium totalitníc­h režimů, historikem Jiřím Pernesem, který bude v modrých barvách usilovat o post senátora za volební obvod Brno-město. Stárek o Pernesovi před třemi lety říkal, že je podvodník a plagiátor.

„Tu mediální hru jsme si už jednou odehráli. Je to věc ODS. Jestli si myslí, že jí pan Pernes jako kandidát pomůže, je to její věc,“říká dnes Stárek.

A naopak má radost, že se mezi kandidáty ODS setkal se spoluzakla­datelkou Občanského fóra, bývalou starostkou Prahy 11 a především dlouholeto­u šéfkou hlavní stranické kanceláře Martou Šarfovou.

„S TOP 09 se liším v pohledu na uprchlicko­u krizi. Nejsem příznivcem multikultu­rálních konceptů.“František Stárek, kandidát ODS

Sázka na starosty

Vedení občanských demokratů si hodně slibuje také od svých úspěšných starostů – Tomáš Jirsa, který obhajuje křeslo v Českém Krumlově, je starostou Hluboké nad Vltavou už od roku 1994, Jindřich Bláha, který kandiduje do Senátu za Tábor, vede toto město od roku 1998.

ODS chce do voleb jít také s novým heslem „Zjednodušm­e to“a novým webem. Strana v duchu hesla web výrazně zjednoduši­la – tak, že z něj vypadly i profily některých jejích představit­elů. Na nápravě už se podle mluvčí Jany Havelkové pracuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia