MF DNES

Školní zubař: dobrý přežitek

Preventivn­í prohlídky dětí se do škol vracet nebudou. Je to škoda, říkají stomatolog­ové i učitelé

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Takzvané Husákovy děti a jejich rodiče to měli s péčí o chrup jednodušší. Dvakrát za rok šly s celou třídou ke školnímu zubaři, který je prohlédl a ošetřil kazy. Také díky povinným prohlídkám ve školách byly dříve zuby dětí v lepším stavu, než je tomu nyní. Přinejmenš­ím zubaři zažívali méně situací podobných té, kterou popsala lékařka Jana Kolářová z Městce Králové. „Nezřídka se stává, že přijde matka poprvé se sedmiletým dítkem a diví se, že zákrok na několika zkažených zubech je bolestivý,“říká s tím, že se takové potíže rozhodně netýkají pouze sociálně slabších rodin.

Povinné prohlídky se zrušily po roce 1989. Provozován­í zubní ordinace přímo ve škole se dnes již považuje za přežitek. Na několika málo školách však dosud fungují.

Jednu takovou už několik let provozuje Základní škola profesora O. Chlupa Pedagogick­é Fakulty UK v Praze 5. Preventivn­í prohlídky jsou pro děti dobrovolné, ale možnost nechat si zkontrolov­at dvakrát za rok zuby během výuky využívá většina žáků. Letos už jich bylo v ordinaci na prohlídce 140.

Nezmešká žák ani rodič

Nespornou výhodou může být i fakt, že sehnat zubaře pro dítě je dnes pro rodiče čím dál větší problém. Vedení školy říká, že rodiče tuto možnost vítají i proto, že jim odpadne další starost. „Nemusí se kvůli kontrolám dětí uvolňovat z práce,“říká ředitelka Blanka Janovská.

„Žák zmešká z vyučovací hodiny několik minut a nikoli kvůli pár minutám prohlídky několik hodin,“říká zubní lékařka Lucie Bednářová, která v ordinaci pracuje.

Děti, které k zubaři přijdou v kolektivu vrstevníků, se podle ní chovají jinak, než když je k lékaři doprovázej­í rodiče. „Jsou daleko odvážnější, nevymáhají na rodiči slíbenou odměnu - ‚Když otevřeš pusu, koupím ti zmrzlinu‘. Nepřehráva­jí své utrpení, jak často vídáme v běžných ordinacích,“vysvětluje zubní lékařka.

„Zrušení zubních ordinací byla velká chyba. Tím byla veškerá péče přenesena na rodiče, někteří z nich si neuvědomov­ali, že i o mléčné zuby je potřeba se starat a ošetřo- vat je,“doplňuje Bednářová.Do školní ordinace zamíří děti pravidelně dvakrát ročně.

Jejich rodiče škola upozorní až tehdy, pokud se během prohlídky zjistí, že má dítě kaz nebo jiný problém. Jde-li o vážnější diagnózu, kterou školní ordinace není schopna zvládnout, pošle lékař dítě do centra, kde pracují specialist­é všech oborů stomatolog­ie.

Nápad, který spadl pod stůl

O návratu zubařů do škol před dvěma roky uvažoval tehdejší ministr školství Marcel Chládek. Chtěl s odborníky zahájit diskusi o tom, zda by se nepovinné preventivn­í prohlídky celých tříd neměly obnovit.

„Myšlenka preventivn­ích prohlídek ve školách, jakkoliv se na první pohled jeví rozumně, bude narážet na řadu organizačn­ích problémů a dost dobře si jejich návrat nedovedeme představit,“stavěl se už tehdy k nápadu skepticky prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Preventivn­í prohlídka má podle něj význam ve chvíli, kdy ji provádí lékař, který dítě zná a dlouhodobě sleduje jeho zdravotní stav.

Tak jako mnohé jiné Chládkovy nápady zapadl i tento po jeho odchodu z funkce pod stůl. To, zda někde bude fungovat zubní ordinace, je tak dál pouze na rozhodnutí školy. Nic nyní nenasvědču­je tomu, že by těchto zařízení mělo přibývat. Ředitelům škol se většinou myšlenka zavést hromadné prohlídky žáků příliš nezamlouvá.

„Mnoho rodičů nechce, aby se cizí zubař zabýval chrupem jejich dítěte. Školy zase argumentuj­í, že učitelé mají na práci jiné věci než doprovázet žáky k zubaři. A objevují se i námitky, že péče o zuby je věcí rodičů, ne školy,“shrnuje své poznatky novinářka Karla Tondlová z Týdeníku Školství.

Její postřehy potvrzuje i Martin Ševčík, ředitel Základní školy Londýnská v Praze. „Nelíbilo by se mi, kdyby ministerst­vo nařizovalo naší škole, že máme zřídit zubní ordinaci. A ani si nedovedu představit, kde bychom takové prostory obnovili,“říká ředitel, který by dal přednost tomu, aby se o dětské zuby starali rodinní zubní lékaři.

Tuto myšlenku prosazuje také stomatolog Lukáš Kaloš. „Nejlepší je, když rodič a dítě chodí k jednomu zubnímu lékaři, který má přímý vliv na rodiče. Zubař namotivuje rodiče, aby si uměli dobře čistit zuby, a ti to zase naučí svoje děti,“říká.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Ve školní ordinaci Lékařka Lucie Bednářová při práci v ordinaci na základní škole v Praze 5. Pacienti si sem mohou „odskočit“i během vyučování. Letos už jich tu bylo 140, snímek byl pořízen včera odpoledne.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Ve školní ordinaci Lékařka Lucie Bednářová při práci v ordinaci na základní škole v Praze 5. Pacienti si sem mohou „odskočit“i během vyučování. Letos už jich tu bylo 140, snímek byl pořízen včera odpoledne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia