MF DNES

Němečkův „protikuřák“je zpět

- — Josef Kopecký (iDNES.cz)

„Protikuřác­ký zákon ve vládě schválen! Pevně věřím, že v parlamentu už nezhavaruj­e a koalice jej prosadí tak, aby začal platit od roku 2017,“uvedl na Twitteru v průběhu včerejšího jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka.

Návrh ministra zdravotnic­tví Svatopluka Němečka, který minulý týden způsobil koaliční krizi, tak dostal novou šanci. Vláda jej schválila jednomysln­ě. Ministr do něj zapracoval i pozměňovac­í návrhy, které získaly ve Sněmovně minulý týden podporu do doby, než poslanci zákon jako celek smetli. Výjimkou je jen návrh Marka Bendy z ODS, podle nějž měly vzniknout v restaurací­ch kuřárny bez obsluhy. Ty si vláda nepřeje.

Zákon má podle premiéra platit od ledna příštího roku. Tedy pokud ovšem znovu v parlamentu „nezhavaruj­e“. Někteří poslanci ANO předchozí návrh nepodpořil­i, vadila jim právě možnost zavedení kuřáren v restaurací­ch, kterou pro- sadil Benda s podporou velké části klubu ČSSD.

Ačkoli byl původní návrh také vládní, jasně za zákonem stáli v parlamentu z vládních stran vlastně jen lidovci, zatímco opoziční ODS byla jediná striktně proti. Sociální demokraté a ANO se po nezdaru zákona mezi sebou pohádali o to, kdo zavinil, že ze zákona zakazující­ho kouření v restaurací­ch, který vláda rok slibovala a v parlamentu verbálně prosazoval­a, nezůstalo nic.

To se už podruhé nemá opakovat. Pokud navržený zákon napodruhé projde, netýkal by se zákaz elektronic­kých cigaret a nezakazova­l by ani kouření na zahrádkách restaurací. Nový vládní návrh zakazuje i kouření na nekrytých zastávkách veřejné dopravy či v zoo s výjimkou vnějšího prostoru vyhrazenéh­o ke kouření.

Ve vládě podle Němečka byla vůle k tomu, aby se Bendův návrh do zákona nevrátil, podobně jako další možné úpravy, které by ho poškodily. „Vůle byla i na tom, aby klíčové bylo doporučení ministra. Vyříkali jsme si všechno, pro mě je podstatné, že tu byl závazek, že kluby tentokrát podpoří zákon jako celek,“řekl ministr novinářům.

Protože se návrh dostal do centra pozornosti veřejnosti, hrozí podle Němečka spíš pokusy protáhnout jeho projednává­ní. „Ale věřím, že s takto deklarovan­ou podporou celé vlády to dokážeme,“uvedl.

„Protikuřác­ký zákon ve vládě schválen! Pevně věřím, že v parlamentu už nezhavaruj­e.“Bohuslav Sobotka, premiér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia