MF DNES

Rodiče si zuby vůbec nečistí, říkají děti

- — Iva Bezděková

Zubní lékař Lukáš Kaloš z pražské kliniky Dentes si svou praxi „zpestřil“tím, že navštěvuje mateřské školy. V rámci projektu Nechci kazy radí učitelkám, jak mohou děti vést k tomu, aby se dobře staraly o své zuby. Mnohem důležitějš­í než osvěta ve školkách je však podle něj příklad, který dětem dávají rodiče.

Jaká je současná úroveň péče rodičů o zuby dětí?

Situace se lepší, vidím však velký rozdíl mezi jednotlivý­mi pobočkami, ve kterých pracuji. Jednu ordinaci mám v Praze a druhou v severních Čechách. Rodiče na severu Čech mají málo informací o tom, jak správně o zuby dětí pečovat.

V kolika letech mají obvykle děti první kaz?

Není žádnou výjimkou, že řešíme zubní kazy už u dětí mladších tří let. Děti mívají i mnohočetné kazy mléčných zubů, které ošetřujeme v celkové anestezii. Takové případy jsou důsledkem zanedbání ze strany rodičů nebo lékařů. Bohužel se stále setkáváme s tím, že rodiče svým dětem vůbec nečistí zuby nebo nedohlédno­u na to, zda si děti zuby vyčistily. A také mnozí rodiče vůbec nechodí s dětmi dvakrát do roka na kontroly.

Od kolika let si je dítě schopné čistit zuby samo?

Nejdříve tak v deseti až dvanácti letech. Já říkám rodičům, dočišťujte dětem zuby tak dlouho, dokud vás děti zuby čistit nechají. Tedy do doby, než s nimi začne cloumat puberta. Čím déle dítě dovolí rodičům přečistit zuby, tím lépe. Ať je dítě sebesnaživ­ější, není fyzicky schopné si zuby vždycky dobře dočistit. Je také důležité, aby si rodiče čistili zuby před dítětem. My, když chodíme po školkách a ptáme se dětí, jak si čistí zuby rodiče, tak často slýcháváme odpověď, že si rodi- če zuby vůbec nečistí. Protože si rodiče čistí zuby, když už děti spí. A děti je tak při této činnosti nikdy nevidí.

„Není žádnou výjimkou, že řešíme zubní kazy už u dětí mladších tří let.“Lukáš Kaloš, zubní lékař

Proč má dnes velká část zubařů problém přijmout nové dětské pacienty? Je to tím, že se péče o děti zubařům finančně nevyplácí?

Ano. Ošetření dětských pacientů je pro ordinaci velmi nevýhodné. Když v naší ordinaci přijímáme nové dítě, tak k ošetření nikdy nedochází na první návštěvě. My si nejprve s dítětem třeba půl hodiny hrajeme a ošetřujeme ho až při další návštěvě. Spousta doktorů na to nemá dostatečno­u trpělivost a děti prostě nepřijímá. Podle mě je morální povinností každého zubaře, aby přijal dítě svého klienta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia