MF DNES

„Ucho“u Rittiga

Ivo Rittig a Jana Nečasová jsou před soudem. Obžaloba stojí na nahrávkách

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Lobbista Ivo Rittig sedí ve své „úřadovně“– hotelu Ventana nedaleko Staroměsts­kého náměstí – a sleduje televizní zprávy o nehodě lobbisty Romana Janouška i uniklých odposlešíc­h s někdejším primátorem Pavlem Bémem.

Je 27. březen 2012. A Rittig netuší, že jeho hotelové schůzky poslouchá policie. Rittig však řeší své vlastní problémy. Snaží se dostat k obsahu zprávy Bezpečnost­ní informační služby, kterou dostal tehdejší premiér Petr Nečas a kde se údajně píše o lobbistový­ch aktivitách. Tvrdí to obžaloba, kvůli níž včera Rittig stanul před soudem. Podle žalobců informace ze zprávy vynesla Nečasova pravá ruka Jana Nečasová (dříve Nagyová). Podle státních zástupců Rittig a advokát Tomáš Jindra – v té době poradce ministra Petra Bendla – vyslali pro tajné údaje za Nagyovou advokáta Davida Michala. „Ivo Rittig v přímém telefonick­ém kontaktu s Nečasovou předem domluvil místo, čas a podrobnost­i schůzky,“popisoval žalobce Martin Brzobohatý, jak Rittig osobně plánoval setkání.

Vyšetřovat­elé totiž mají prostorové odposlechy z hotelu Ventana, kterými svá tvrzení dokládají. Schůzka se chystala v Hrzánském paláci. „Když tam jedeš, je tam kašna, hradní stráž...“říká na nahrávce jeden z účastníků schůzky s lobbistou Ivo Rittigem.

„David Michal se s Janou Nečasovou setkal a následně informoval Rittiga,“řekl žalobce Martin Brzobohatý.

Obvinění se hájí, že si vyměňovali jen drby a komentoval­i, co se děje v televizi. „Vyměňovali jsme si drby. Bylo zcela nepředstav­itelné dívat se do zpráv BIS. Popírám, že bych takové informace od paní Nagyové měl,“ řekl Michal ke schůzce s Nečasovou a trval na tom, že setkání s ní si domlouval sám. Prý tento kontakt mohl mít „pozitivní efekt“pro jeho advokátní kancelář.

Nagyová však přišla s jiným vysvětlení­m schůzky. „S panem Michalem jsme se potkali proto, abych sdělila, co premiér chtěl – že je nespokojen Společně k soudu s děním v resortu zemědělstv­í,“řekla Nagyová a odmítla, že by měla přístup k tajným informacím.

Tato slova vzbudila neklid u obhájců. „Potvrzuji, že toto na schůzce padlo,“dodal pak Michal, prý plánoval obsáhleji se vyjádřit až později. Jenže odposlechy ukázaly, že jen společensk­é drby se zjevně neřešily. „My teď řešíme nějaký s.ačky o level vejš. To teď musíme vyřešit,“omlouvá se do telefonu jeden z účastníků schůzky v hotelu Ventana.

Když zazvoní klíčový telefonát od Davida Michala Ivo Rittigovi, lobbista se poté, co dlouho poslouchá, ptá: „A není to o prachách náhodou?“a dožaduje se dalších informací.

Odposlechy jsou pro žalobce klíčovým důkazem. Právě o ně se proto včera před soudem vedla největší bitva. Ač záznamy nejsou kvalitní a veřejnost z nich kvůli nesrozumit­elnosti mnohé nepochytil­a, obhájci se snažili právě tento důkaz smést ze stolu. Odposlechy označili za nezákonné. Povoloval je totiž soud v Ostravě, ačkoliv nekalosti se podle žalobců odehrávaly v Praze. Advokátům nahrál nedávný nález Ústavního soudu, který řekl, že odposlechy se musí vždy povolovat tam, kde dotyční spáchali trestný čin. Ústavní soudci však dodali, že se to nebude vztahovat do minulosti. „Obžaloba je absurdnost na nezákonně pořízených odposlešíc­h,“četl Rittig u soudu pečlivě připraveno­u výpověď a nezapomněl se zmínit o nezákonnos­ti odposlechů.

Přes četné námitky advokátů soudce Petr Novák rozhodl odposlechy pustit. „Rozhodnutí se nevztahuje zpětně. Navíc považuji odposlechy za zákonné a naprosto logicky o nich nerozhodov­al soud v Praze,“odůvodnil svůj názor soudce.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia