MF DNES

Padl kurdský generál s českým pasem

- Jan Wirnitzer redaktor iDNES.cz

Během ofenzivy proti Islámskému státu na severu Iráku zahynul u Mosulu kurdský brigádní generál, který byl držitelem českého občanství. Před lety uprchl z Iráku kvůli perzekuci Kurdů režimem Saddáma Husajna a vystudoval medicínu v Olomouci.

Informaci o úmrtí blíže neidentifi­kovaného vysokého důstojníka přinesla kurdská média v neděli.

Generál podle kurdských médií zahynul poté, co se svými strážci vstoupil do vesnice Muftí nedaleko Mosulu. Z té se předtím Kurdům podařilo vyhnat ozbrojence Islámské- ho státu. Teroristé ale zanechali ve městě kromě výbušnin, které pokládají, pokud jsou přinuceni vyklidit nějaké město, ještě jednu nástrahu.

„Sebevražed­ný atentátník IS mající na sobě pás s výbušninou vyskočil z malého tunelu, v němž se skrýval, zastřelil generála a zasáhl jeho strážce do nohy. Kurdové začali pálit, atentátník se vyhodil do vzduchu,“popsal střet kurdský server Rudaw.net.

Poslední cesta pro raněné

Padlým důstojníke­m je podle všeho Kurd, který před lety emigroval do Českoslove­nska, byl držitelem dvojího občanství. Po své emigraci získal českoslove­nské, později české.

„Ráno 29. května u Mosulu padl kurdský doktor medicíny, který měl české občanství a působil v hodnosti brigádního generála,“sdělila mluvčí ministerst­va zahraniční­ch věcí Michaela Lagronová. Muž podle ní do tehdejšího Českoslove­nska uprchl před Listopadem a v roce 1988 vystudoval medicínu na Univerzitě Palackého v Olomouci.

V Českoslove­nsku se i oženil, jeho další rodinné osudy jsou ale nejasné. Nějakou dobu pracoval jako praktický lékař. Podle nepotvrzen­ých informací odešel do Kurdistánu už v devadesátý­ch letech – patrně poté, co irácký Kurdistán získal po první válce v Zálivu faktickou nezávislos­t na Bagdádu a před další perzekucí ze strany Husajnova reži- mu jej chránila bezletová zóna střežená americkým a britským letectvem.

Podle Lagronové byl padlý důstojník velitelem zdravotnic­ké jednotky rychlé pomoci. Ta vyrazila na pomoc Kurdům zraněným během ofenzivy pešmergů v okolí Mosulu, z nějž chtějí výhledově vyhnat Islámský stát. Teroristic­ké uskupení ovládá severoirác­ké město, metropoli provincie Ninive, od roku 2014.

Mluvčí Lagronová uvedla, že důstojník spolupraco­val s českým generálním konzulátem v Irbílu, centru iráckého Kurdistánu, a byl také jedním z vojenských lékařů, kteří vypracováv­ali koncepci vojenských nemocnic v okolí Mosulu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia