MF DNES

Nové mešity a islám do škol

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Má to být způsob, jak odvrátit možnou radikaliza­ci německých muslimů. Těch, kteří do země nedávno přišli, i těch, již v Německu už několik desetiletí žijí. Zelení v Hamburku navrhují výstavbu nových mešit v mnoha čtvrtích. Na 150 tisíc muslimů, kteří tam žijí, dnes připadá padesát svatostánk­ů. To je podle Zelených nedůstojné číslo, které věřícím nedává odpovídají­cí podmínky pro modlení.

Zelení jsou na radnici společně se socialisty (SPD) a obě strany si v mnohém rozumějí. I když jsou Zelení ve spolkovém parlamentu v opozici, podporují oficiální migrační politiku koalice SPD a CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Ta se totiž jejich ideologii multikultu­ralismu přibližuje, za což kancléřku její voliči kritizují.

Od výstavby nových mešit si Zelení slibují snazší komunikaci s muslimy. U občanů se však jejich návrh s příliš velkým nadšením nesetkal, spíše naopak. Na Twitteru se rozpoutala bouře.

Podle architekta Joachima Reiniga, který na téma odpovídají­cího počtu mešit v Hamburku vypracoval studii, je třeba postavit nebo rozšířit nejméně devět mešit. I on návrh Zelených vítá: „Čím víc kolem sebe lidé uvidí islám a muslimy, tím snadněji odbourají předsudky, které mají.“Soudí také, že muslimské spolky by se měly více zapojovat do veřejného života.

Výstavba nových mešit měla být plně v gesci jednotlivý­ch muslimskýc­h skupin. „Ale pochopitel­ně nad tím chceme mít kontrolu,“říká poslankyně Zelených Stefanie von Bergová.

Dvě nové mešity, které by se v Hamburku měly stavět, už mají konkrétní plány. Přestože lidé z okolí protestují, pokračuje se dál.

Třetí nová mešita nyní vzniká přestavbou luteránské­ho kostela Kapernaum. Tam, kde dříve na nejvyš- ším bodě věže stál zlatý kříž, je teď zlatý, přes metr široký arabský nápis Alláh. Pro jedny je to příspěvek k mezikultur­nímu soužití, pro druhé prolomení tabu. Peníze na novou hamburskou mešitu jdou z poloviny z Kuvajtu, který poslal 1,1 milionu eur (30 milionů korun).

„Je to velmi delikátní otázka,“odpovídá opatrně na otázku, jak k tomu došlo, tehdejší představen­ý evangelick­é církve v Hamburku Johann-Hinrich Claussen. Chyběly peníze, kněží i zájemci o pravidelné bohoslužby. Před dvanácti lety tedy kostel z finančních důvodů prodali investorov­i, který v něm měl zřídit školku a dětskou družinu. Z plánu však sešlo a budova se prodávala dál. Když ji koupil muslimský spolek Al-Nour, bylo to pro evangelick­ou církev překvapení.

Evangelick­á i katolická církev v první reakci vzniklou situaci popsaly jako „omyl“. Později svá tvrzení sice relativizo­valy, ale přesto má jít podle vedení evangelick­é církve jen o výjimku. Shodly se totiž na tom, že kromě křesťanský­ch a židov- ských spolků své svatostánk­y už nikomu jinému prodávat nebudou.

Před několika dny od evangelíků přišel nový návrh, který nedávnému prohlášení na první pohled protiřečí. „Zaveďme na všech školách plošnou výuku islámu,“navrhuje představen­ý německé evangelick­é církve Heinrich Bedford-Strohm. Výuka by podle něj měla být v gesci jednotlivý­ch islámských spolků.

Důvodem je skutečnost, že formální náboženské vzdělání má jen necelých pět procent muslimů. Církev si proto slibuje, že pokud se výuka islámu na školách plošně rozšíří, budou děti odolnější k radikaliza­ci – budou totiž vědět, na jakých základech jejich náboženstv­í spočívá. Výuka by podle něj měla probíhat v souladu s německými zákony a ústavou.

To vše jsou zatím jen návrhy, ale nejsou ojedinělé. Německo má problém se salafisty a radikálním­i muslimy, kteří do svých řad lákají nezletilé. Podle církve a některých politiků by děti proti tomu byly více imunní, pokud by islám lépe znaly.

Vztahy muslimů s Němci má podle Zelených vylepšit výstavba nových mešit a podle církve plošná výuka islámu ve školách. Řada Němců protestuje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia