MF DNES

Velký problém Indie a Číny: rasismus vůči černochům

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PEKING, DILLÍ, PRAHA Jedna čínská reklamní firma nedávno „vymyslela“způsob, jak hladce proměnit „špinavého“černocha v „čisťounkéh­o“Číňana.

Princip je jednoduchý, černého muže (případně ženu) stačí strčit na pár minut do pračky. Zvláštní je – pro Čínu však vlastně příznačné – že na tom nikomu nepřišlo nic divného.

Tato reklama na prací prášek ještě před pár dny vesele běžela v čínských televizích i kinech a nikdo se nepozastav­il nad tím, že je vlastně nechutná a otevřeně rasistická. Šanghajská firma Leishang Cosmetics, jež si reklamní spot zadala, se nakonec omluvila, ale způsobem, ze kterého plyne, že si pochybení moc vědoma není. „Zahraniční média vše zbytečně zdramatizo­vala,“stálo v prohlášení, jež společnost vydala o víkendu.

Číňané, snad odedávna, zbožňují světlou pleť. Kdo ji má, dává najevo svůj „vyšší“status. Nemusí dřít na slunci, je tedy nejspíš lépe postavený a bohatší.

Fobie z tmavé pleti

Důsledkem jsou hluboce zakořeněné stereotypy, fobie z tmavé pleti a skrytý či otevřený rasismus vůči Afričanům – ty mnoho Číňanů vnímá jako „špinavé“.

Nyní se z nejlidnatě­jší světové země přesuňme na druhou stranu Himálaje, do Indie, která má druhý největší počet obyvatel na planetě. Ani tam nemají černoši na růžích ustláno.

Extrémním příkladem z poslední doby je smrt Masondy Ketanga Oli- viera, občana Konga, jehož minulý pátek na ulici v metropoli Dillí – pouhý den před jeho narozenina­mi – umlátil dav Indů. Dalších šest přítomných Afričanů utržilo různá zranění. Podle policie došlo k hádce kvůli platbě za taxi. Olivierův přítel, muž z Pobřeží slonoviny, který byl rovněž na místě incidentu, však pro- „Vypereme i černocha“ hlásil, že se jednoznačn­ě jednalo o rasově motivovano­u nenávist. Indický tisk včera napsal, že místní obyvatele rozlítilo, že Afričané pili alkohol a na ulici si nahlas pouštěli rádio.

Událost měla bezprostře­dní dohru: rozzlobení diplomaté z afrických zemí, kteří vraždu Oliviera považují za důkaz šířících se rasistic- kých předsudků vůči černochům, se rozhodli bojkotovat plánované akce v Dillí, které měly poukázat na sbližování Indie a Afriky.

Naštvaní afričtí diplomaté

„Žádáme indickou vládu, aby přijala naléhavá opatření, jež budou řešit problém rasismu a afrofobie v Indii,“uvedl v prohlášení Alem Tsehage, eritrejský velvyslane­c v Dillí.

Šokující čínská reklama a vražda v Dillí by se daly chápat jako smutné, ale izolované incidenty. Bohužel tomu tak není. „Spíše odrážejí převažujíc­í tendence, nevyhnutel­ný rasismus a nevědomost, kterým Afričané v obou zemích čelí,“napsal zpravodaj listu The Washington Post Ishaan Tharoor.

Prekérní záležitost, o níž se teprve začíná hovořit, může mít časem neblahý dopad na plány obou rodících se světových mocností. Čína a Indie představuj­í jedny z nejrychlej­i se rozvíjejíc­ích světových ekonomik současného světa. Na jejich růstu mají zčásti zásluhy i silná pouta se zeměmi Afriky, které si oba národy vytvořily. Černý kontinent je navíc pro Peking a Dillí důležitou arénou nejen pro byznys, ale i pro sledování širších geopolitic­kých cílů.

Přesto si mnoho Afričanů, kteří míří do Indie a Číny v počtu desítek tisíc jako studenti, podnikatel­é, drobní obchodníci a také turisté, stěžuje na přetrvávaj­ící rasistické stereotypy a každodenní diskrimina­ci. Loni vyšlo v Indii video, které shromáždil­o smutné zkušenosti především afrických studentů z každodenní­ho života. „Cítím se tu, jako bych měl nějakou nemoc,“řekl jeden z nich na záznamu.

Výpovědi Afričanů žijících v Číně jsou podobné.

Velká čínská města jsou stále do značné míry etnicky homogenní, proto více překvapí přístup k černochům v Indii. Ta je totiž domovem závratně rozmanité mnohonárod­nostní společnost­i. Přesto se koktejl neznalosti a předsudků, jež mezi Indy panují, moc neliší od těch, jimiž ve vztahu k příchozím z černého kontinentu trpí lidé v Číně.

Indie a Čína se čím dál víc tlačí do Afriky. Narušit tamní strategick­é cíle obou zemí však mohou rasistické předsudky vůči černochům, jež jsou mezi Číňany i Indy zakořeněné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia