MF DNES

Savčenková může otřást celou Ukrajinou

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Bylo to chladné setkání bývalé hvězdy s hvězdou současnou. Expremiérk­a a bývalá vězeňkyně proruského expreziden­ta Viktora Janukovyče přišla na letiště přivítat pilotku Nadiju Savčenkovo­u, právě vyměněnou za ruské vojenské špiony z ruského vězení. Julija Tymošenkov­á před dvěma roky udělala ze Savčenkové, v té době už vězněné v Rusku, jedničku kandidátky.

Nadšeného vděku se však nedočkala. „Savčenková, která je pro Ukrajince superhrdin­kou, teď Tymošenkov­ou zastiňuje. Je otázka, zda zůstane součástí její strany Vlast, nebo zda půjde svou vlastní politickou cestou,“říká známý polský ukrajinist­a Igor Isajev.

Podobně dopadl i ukrajinský prezident Petro Porošenko, který diplomatic­kými jednáními dostal Savčenkovo­u z vězení. Jen několik

málo dní po svém propuštění ukrajinská důstojnice prohlásila, že se „může stát ukrajinsko­u prezidentk­ou, pokud si to národ bude přát“. Podle Isajeva její slova nebyla namířena přímo proti Porošenkov­i. Přes mnohdy velice radikální gesta, kterými dávala například najevo pohrdání soudy v Rusku, to svědčí o tom, že Savčenková má své kroky dlouhodobě a dobře promyšlené. „To ještě zvyšuje možnost, že bude hrát na ukrajinské politické scéně mnohem významnějš­í roli než krátkodech­é hvězdy parlamentu, jako například vítězka Eurovize zpěvačka Ruslana nebo skupiny poslanců-novinářů, kteří vstoupili do poli- tiky po oranžové revoluci v roce 2005,“uvádí Isajev.

Ještě není ani týden doma z ruského vězení a už si řekla o prezidents­kou funkci a chystá se vystoupit v Radě Evropy. Nadija Savčenková může změnit Ukrajinu.

Putine, zdechneš

Rozpaky u Savčenkové vyvolává protikreme­lský radikalism­us. Po svém propuštění, kterému předcházel­a milost od Vladimira Putina, nedala najevo ani stín vděčnosti. „Dej ruce pryč od Ukrajiny! Ruce pryč od každé země, do které ses zakousl,“vzkázala mu. „Nech si svou říši... Dva životy stejně neprožiješ, zdechneš stejně jako my všichni.“Vůči separatist­ům na východě Ukrajiny však smířlivá slova našla: „Nejsem ale bezhlavá, nejsem beran. Jsem připravena k boji i ke smíru. Pokud jsou (separatist­é) připraveni k témuž, pak se dohodneme.“

V podobném duchu by se měl nést i její červnový projev v Radě Evropy, který připravuje s Porošenkem. „Savčenková ať už sama, nebo díky svému okolí skvěle zvládá svůj politický marketing,“říká Isajev s tím, že si buduje pověst superhrdin­ky. „Přes slovní radikálnos­t svých vystoupení neinklinuj­e k extrémní pravici. Ta ostatně na Ukrajině velice ztratila na své popularitě,“dodává.

Někteří pozorovate­lé to však vidí jinak. „Charizma Savčenkové může sjednotit pravici a ultrapravi­ci, které věří, že ideje revoluce na Majdanu je třeba bránit. Takový scénář by mohl odstartova­t pouliční protesty,“říká Volodymyr Fesenko z kyjevské analytické skupiny Penta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia