MF DNES

Albánce pašovali přes La Manche dva Britové

-

Víkendová záchranná akce v kanálu La Manche má hořkou dohru pro dva britské občany, kteří se nacházeli na palubě nafukovací­ho člunu se osmnácti migranty z Albánie. Byli obviněni za porušení zákona o imigraci.

Oznámilo to včera britské ministerst­vo vnitra. Zatím však není zcela jasné, jakou roli Britové v případu hráli. Oba muže, kteří jsou ve vazbě, čeká soud.

Záchranáři obdrželi nouzové volání v sobotu před půlnocí. Zalarmoval­i je příbuzní migrantů ve francouzsk­ém Calais, když dostali zprávu, že během plavby do Británie nastaly problémy. Rozběhla se rozsáhlá akce. Na palubě nafukovací­ho člunu bylo nalezeno 18 Albánců, z toho dvě děti a jedna žena, a dva Britové – 33letý Robert Stilwell a 35letý Mark Stribling. Všichni byli dopraveni do anglického Doveru.

Francouzsk­é Calais, kde v provizorní­m tábořišti žije asi pět tisíc migrantů snažících se dostat do Británie, je od britských břehů vzdáleno 34 kilometrů. Cesty přes Kanál na lodích jsou ale vzácné. Šéf francouzsk­é pobřežní stráže Bernard Barron ohledně víkendové události uvedl, že se obává toho, aby se Kanál nestal druhým Středozemn­ím mořem, v němž se při cestě do Evropy v minulých letech utopily tisíce migrantů. Poté, co se ukázalo jako prakticky nemožné dostat uprchlíky do Británie přes tunel nebo na trajektech, se pašeráci podle Barrona uchýlili k nové strategii. Operují podél francouzsk­ého a belgického pobřeží a snaží se najít místa, odkud by migranty mohli vyslat do Británie. Kanál La Manche je však nebezpečný, se silnými proudy, hustým provozem a velkými loděmi, zdůraznil Barron. (lan, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia