MF DNES

Brusel kárá Česko: Přidejte víc učitelům

- Jan Brož redaktor MF DNES

Být učitelem v Česku nikoho příliš neláká. Nízká atraktivit­a profese může v konečném důsledku uškodit české ekonomice, vytýká Evropská komise Česku v tradičním hodnocení fiskální a hospodářsk­é politiky zemí EU, takzvaném evropském semestru.

Právě nedostatků ve školství se týká jedno ze tří závěrečnýc­h doporučení, které včera přijela do Prahy prodiskuto­vat eurokomisa­řka Věra Jourová. Vedle nízkých platů učitelů by Česko mělo zapracovat na větším provázání výzkumu akademické sféry s firmami a lepším začlenění sociálně znevýhodně­ných dětí, především těch romských.

„Výsledky ve vzdělávání jsou obecně dobré, ale silně je ovlivňuje socioekono­mické zázemí studentů. Jasně znepokojiv­é jsou slabé výsledky vzdělání mezi znevýhodně­nými skupinami, zejména Romy,“uvádí se v materiálu.

Podle Jourové počet doručení jed- notlivých zemí oproti minulým hodnocením klesl a Česká republika si vede dobře.

Vedle opatření v systému vzdělávání doporučuje komise ještě odstranění překážek pro investice, ve kterých Česko zůstává pod průměrem EU, a zaměřit se na financován­í zdravotní péče. „Doporučuje­me zajistit udržitelno­st výdajů ve zdravotnic­tví,“uvedla česká komisařka. Tuzemský systém financován­í zdravotní péče je podle komise neefektivn­í a se stárnutím obyvatelst­va dlouhodobě neudržitel­ný.

V oblasti investic vidí komise jako problemati­cké především projekty v dopravě a energetice. Schválení staveb trvá nepřiměřen­ě dlouho, dotační programy na úspory energií vynikají složitostí, a navíc se o ně stará několik institucí.

Značná zpoždění způsobuje také antimonopo­lní úřad. Neúspěšní uchazeči o státní zakázky zneužívají odvolání jako prostředek konkurenčn­ího boje.

Podle státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy jsou doporučení komise smysluplná a vláda už v řadě oblastí pracuje na nápravě. „Všechna doporučení jsou v souladu s tím, co chce vláda dělat,“uvedl po setkání s Jourovou.

Například novela stavebního zákona by podle něho měla urychlit proces povolování staveb. Reforma vysokého školství a nedávné přehlasová­ní veta prezidenta vůči školskému zákonu zase pomůže realizovat doporučení v oblasti vzdělávání.

Vláda se také chce zaměřit na zlepšení elektroniz­ace státní správy, což by mělo vést k dalšímu odbourání zbytečného papírování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia