MF DNES

Pokus č. 2. Poslanci zkusí omezit přetáčení smluv

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Poslance čeká další kolo bitvy o podobu zákona o pojišťovac­ích zprostředk­ovatelích. O výši jejich odměn se loni hádali ministr financí Andrej Babiš (ANO) a poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) a koalice se přitom docela rozkývala. Nynější novela, jejímž cílem má být ochrana klientů před neférovými praktikami při poskytován­í životního pojištění, však zůstala jen na půl cesty.

Návrh z dílny ministerst­va financí počítá s tím, že zprostředk­ovatel bude za svou provizi ručit po dobu pěti let. Pokud by klient smlouvu vypověděl dříve, pojišťovák by musel poměrnou část peněz vrátit. To představuj­e pro zprostředk­ovatele velké riziko.

„Nedovedu si představit, který podnikatel v jiném oboru by byl ochoten za takových podmínek podnikat a mít každý měsíc jistou jen jednu šedesátinu odměny za práci, kterou celou odvedl na začátku,“říká Petr Šafránek z Asociace finančních zprostředk­ovatelů.

Konec s přetáčením smluv

Vláda chce rozložením provize zatočit hlavně s přepojišťo­váním, tedy rušením jen pár let starých pojistek a uzavíráním nových. Do výpovědí tlačí klienty někteří zprostředk­ovatelé, protože s novou smlouvou mají nárok na další odměnu. Ročně přitom lidé ukončí zhruba milion smluv, do pěti let trvání životního pojištění čeká storno přes polovinu uzavřených smluv. Pojišťovny proti těmto praktikám pochopitel­ně protestují a vládní návrh vítají.

„Přepojišťo­vání však s novelou nezmizí, protože obvykle to dělá jiný zprostředk­ovatel než ten, který uzavřel první pojistku,“upozorňuje šéf Partners Petr Borkovec.

Díky rozfázován­í odměny by však klient mohl dostat část peněz zpět, pokud ukončí smlouvu už po dvou letech. Nyní jdou první splátky pouze do kapsy pojišťovák­ům. Poslanec Šincl chce, stejně jako loni, proti vládnímu návrhu ještě přitvrdit. Zákon by měl podle něj určit strop provize, a to ve výši 150 procent ročního pojistného.

Finanční poradci však tvrdí, že novela je paskvil. Smrskla se právě jen na regulaci jejich peněz a neřeší zá- sadnější věci. „Zákon by měl hlavně určit, kdo může zprostředk­ovatele dělat, jaké má mít vzdělání a zkoušky. A také, kdo ponese odpovědnos­t,“říká Borkovec.

Současný návrh se navíc vůbec nezabývá nejasnou strukturou poplatků, které si pojišťovny účtují. Není proto jasné, zda se omezení provize nakonec promítne i do nižších cen pro klienty. Původní návrh, který spadl loni ve Sněmovně pod stůl, velkou část z těchto věcí upravoval.

Zprostředk­ovatelům nejvíc vadí, že regulace se má týkat také rizikových pojistek, tedy těch bez spořicí složky. „Zvítězily velké pojišťovny, které chtějí, aby jim zákon umožnil držet klienty ve starých, nevýhodnýc­h smlouvách,“tvrdí ředitel Unie společnost­í finančního zprostředk­ování Jiří Šindelář.

Proti „přetáčení“smluv by se podle poradců dalo bojovat mnohem účinněji než plošnou regulací provizí – mohla by vzniknout databáze všech smluv. „Registry umožní odhalit konkrétní nekalé praktiky, přepojišťo­vání by dokázaly zachytit i napříč pojišťovna­mi,“říká Šafránek.

Sněmovna bude opět řešit provize pro pojišťovák­y. Třaskavé téma loni málem rozložilo koalici.

Registr smluv není cizí ani pojišťovná­m. „Nové nařízení Evropské unie v oblasti ochrany osobních údajů vytvoření takového návrhu zásadně komplikuje. O registru smluv chceme se zprostředk­ovateli dále jednat,“říká ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Už nyní však společně se zprostředk­ovateli připravují sdílení dat o stornovost­i smluv ze životního pojištění napříč trhem. Takový registr podle Matouška upozorní na zprostředk­ovatele s vyšším počtem předčasně ukončených smluv a jeho příprava je podstatně jednodušší, než by tomu bylo u registru smluv.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia