MF DNES

Budou jaderné elektrárny jen na ozdobu?

- Petr Hlinomaz nezávislý analytik

Nebudou letos jaderné elektrárny opět tak trochu na ozdobu, když ČEZ nedávno zveřejnil rozhodnutí rozšířit kontrolu svarů na blocích Dukovan? Je to jistě silné a nespravedl­ivé vyjádření, neboť v posledních letech generovaly ročně přes 45 procent elektřiny vyrobené celou skupinou. Ani loňský propad výroby z jádra jejich význam z tohoto pohledu příliš nezmenšil. Nicméně byl jedním z faktorů, které se podepsaly na poklesu loňského zisku ČEZ.

Ještě do začátku května se zdálo, že šlo o faktor výjimečný, spojený „výhradně“s rokem 2015. Jenže letošní objem plánovanýc­h odstávek jaderných elektráren směle překonal ten loňský. A zákonitě lze předpoklád­at i negativní dopad do výroby elektřiny.

Díky kontrole svarů v Dukovanech klesl loňský koeficient ročního využití jaderných elektráren na 71,4 procenta, přičemž běžně jsme byli zvyklí na hodnoty efektivněj­ší, mezi 80 až 82 procenty. Nyní, po zmíněném rozšíření odstávek, tento koeficient asi nepřesáhne 76 procent, i když na začátku tohoto roku to vypadalo na slibných 79,5 procenta. Nabízí se otázka, zda už výjimka nepřestává být výjimkou.

Po loňských zkušenoste­ch je evidentní, jakou měrou jsou tyto odstávky spojené s probíhajíc­ím procesem obnovy licencí dukovanské elektrárny.

První blok ji sice již získal, dokonce na dobu neurčitou. Jde nicméně o licenci podmíněnou, což de facto znamená možnost průběžného zásahu a vyžádání splnění dalších podmínek ze strany regulátora, tedy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Velmi zjednoduše­ně řečeno, připomíná licence režim pravidelný­ch technickýc­h kontrol, které známe z provozu motorových vozidel, zde s ročním opakováním.

Druhému bloku končí povolení ke konci letošního roku a dvěma zbývajícím pak v roce 2017. Proces licencován­í (prodloužen­í provozu) by tedy v principu mohl přinést ještě nějaká další překvapení, a to nejen letos, ale i v roce příštím.

Nemusí mít vždy podobu velkých skokových změn v plánu odstávek, ale někdy třeba jen jejich postupného prodlužová­ní nad původní předpoklad­y. Po udělení licencí by se stav mohl více stabilizov­at. Snad může být v této souvislost­i útěchou, že Jaderná elektrárna Temelín obdržela licenci do roku 2022.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia