MF DNES

Jízda lanovkou na Letnou

-

První v Praze

Je poledne, poslední květnový den. Zvaní hosté, zástupci obce i novináři, celkem třicet osob, vstoupí do vozu lanové dráhy, konduktor dá znamení a kabina se slavnostně rozjede. Lidé jsou nadšení. Jejich úsměvy na tváři ale zmrznou spolu s lanovkou, která se zastaví zhruba ve třetině své dráhy.

Tak přesně na den před 125 lety, ve čtvrt na jedenáct dopoledne, zahájila svůj provoz vůbec první lanová dráha v Praze. Vedla od mostu Františka Josefa I. do Letenských sadů. Přes prvotní trapas na slavnostní­m ceremoniál­u fungovala dalších 35 let a za tu dobu svezla téměř sedm milionů cestujícíc­h.

Původně měl na Letné vyrůst výtah, ale nápad se neujal. „Stavební úřad roku 1889 rozhodl, že by výtah překážel v provozu. Bránila mu budova úřadu potravní daně. Proto doporučil, že by byla lepší lanovka,“vypráví archivář dopravního podniku Pavel Fojtík. Když se pak blížila Jubilejní zemská výstava, ko- naná v Královské oboře, myšlenka na zavedení lanovky se hodila. Tehdy se také proslýchal­o, že od Letenské restaurace povede elektrická dráha Františka Křižíka, obě stavby společně s lanovkou na Petřín nakonec byly zprovozněn­y právě k příležitos­ti konání výstavy. Dalším důvodem, proč mít lanovku na Letnou, byl fakt, že Letenské sady, tehdy zvané Sady korunního prince Rudolfa, měly Pražané ve velké oblibě a lanovka v těchto místech se tak mohla ekonomicky vyplatit. Stavby se nakonec ujalo Královské hlavní město Praha.

Lanovka „jela“na vodu

„Pražská obec na to měla koncesi, projektant­em byla technická kancelář Reiter a Štěpán,“říká Fojtík. Počátkem května 1891 bylo hotovo a provoz mohl být zahájen. A tehdy došlo ke zmíněnému faux pas. Stalo se tak kvůli tomu, že lanovou dráhu na Letnou, stejně jako tu na Petřín, tenkrát poháněl systém vod- ní převahy. „V horní stanici se do nádrže pod vozem načerpala voda a pomocí této váhy byl vytažen druhý vůz z dolní stanice. Aby se šetřilo vodou, počítalo se při nalévání vody do vagonu, kolik cestujícíc­h do něj vstoupilo,“vypráví Fojtík. Když se pak přijelo do dolní stanice, voda se vypustila do kanalizace. Při slavnostní­m zahájení se v horní stanici načerpalo málo vody, dolní vůz byl plný a v horním nikdo neseděl. Jinak však tento systém fungoval. Problémy byly jen v zimě, kdy zamrzala voda a provoz tak musel být omezen.

František Křižík lanovku v letech 1902–1903 elektrifik­oval, přesto o pár let později její význam upadl. „V roce 1907 vznikla tramvajová trať na Letnou přes Strossmaye­rovo náměstí. Cestující už nemuseli přestupova­t. Za první světové války tak byl provoz lanové dráhy omezen,“říká Fojtík. A v listopadu 1916 jela lanová dráha na Letnou naposledy.

— Michaela Bůnová

 ?? Foto: Archiv DPP ??
Foto: Archiv DPP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia