MF DNES

Jsou mladé, mají „superkoučk­y“a zkazily sen Hingisové

- Ondřej Novotný reportér MF DNES v Paříži

Před třemi roky to byl vlastně pokus. Tenistky Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková za sebou měly jediný společný zápas, pak se dohodly na juniorské čtyřhře na Roland Garros.

Vyhrály ji. Pak i Wimbledon a US Open.

Až letos se ale dočkaly průlomu i mezi dospělými. V neděli večer způsobily pod zamračeným pařížským nebem prvotřídní senzaci.

V osmifinále deblu Roland Garros vyřadily světové jedničky Martinu Hingisovou a Saniu Mirzaovou. Pár, který držel na grandslame­ch sérii 20 zápasů bez porážky. Dvoji- ci, která měla na dosah kalendářní grandslam, neboť po Wimbledonu, US Open a Australian Open doufaly i ve triumf v Paříži.

Předevčíre­m se však v jejich tvářích střídalo překvapení, frustrace a zklamání. Protřelé rutinérky zaskočila dvojice dvacetilet­ých Češek, která nebojácně pálila od základní čáry a pohotově zasahovala na síti. Zápas ukončil nekompromi­sní forhend Krejčíkové na čáru. 6:3, 6:2!

„Nebyla jsem vůbec nervózní. Moc jsem si užívala, že můžu hrát proti takovým holkám na tak velkém kurtu,“říkala Krejčíková.

A na dvorci to bylo znát: zatímco favoritky ovládal zmar, jejich soupeřky se na kurtu smály. „Hlavně té dobré atmosféře. Když se nám začalo dařit, bylo i publikum na naší straně. A na takhle velkém kurtu jsou lidi docela slyšet. To byl super pocit,“povídala Siniaková.

S Krejčíkovo­u nejsou největší kamarádky. Přiznávají, že v Paříži, ale ani v Česku spolu moc času netráví. „Obě jsme hodně rozlétané na turnajích. A když už se vrátíte do Česka, tak chcete být trochu s rodinou, doma. Bydlíme každá jinde,“líčila Siniaková.

Na kurtu jim to však spolu klape; Hingisové s Mirzaovou připravily teprve šestou letošní porážku. „Dokážeme si pomoci, rozumíme té druhé,“tvrdila Siniaková. „Je fajn, že už jsme spolu dřív hrály. Získaly jsme zkušenosti, teď se to snažíme přenést mezi ženy,“řekla Krejčíková.

Leccos mají přece jen společného. Obě jsou mladé, oběma byla předpovídá­na velká budoucnost, ač zatím jejich tenisový růst probíhá trochu pomaleji. Siniaková je na žebříčku na 104. místě, Krejčíkové nyní patří 179. pozice.

Obě se pokoušejí dostat výš s pomocí „superkouče­k“: Siniakové pomáhá někdejší světová čtyřka Helena Suková, Krejčíkovo­u vede bývalá wimbledons­ká vítězka Jana Novotná, která včera do Paříže dorazila.

A bude tak moci být u toho, až dnes Krejčíková a Siniaková zkusí další překvapení: porazit zkušenější krajanky Hlaváčkovo­u s Hradeckou, na něž narazí ve čtvrtfinál­e.

„Aspoň bude mít Česko jeden tým v semifinále. Chceme, abychom to byly my!“vyhlásila Krejčíková. Že jsou toho schopné, o tom lze po neděli pochybovat těžko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia