MF DNES

Dalík jde sedět

Nejdříve kamaráda „potopil“expremiér Topolánek, pak ho soud uznal vinným

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

S lobbistou Markem Dalíkem jako by soud potrestal celou jednu éru, kdy podezření z korupce provázelo snad každou zbrojní zakázku.

Bývalý nejbližší spolupraco­vník premiéra Mirka Topolánka a jeden z nejmocnějš­ích mužů své doby dostal včera u vrchního soudu čtyři roky vězení za podvod.

Zároveň Dalík dostal i peněžitý trest a musí zaplatit čtyři miliony korun. Proti rozsudku už se nedá odvolat a Dalík bude muset nastoupit do vězení.

Řekl si na schůzce s manažery rakouské zbrojovky Steyr v roce 2007 o „třikrát šest milionů eur“(v přepočtu 484 milionů korun). Steyr do Česka dodával obrněné transporté­ry Pandur.

Dalík manažerům sdělil, že „musí zaplatit, aby Česká republika v projektu pokračoval­a“.

Podvod – korupce – podvod

Justice dlouho nevěděla, jak a za který konec Dalíkův případ vzít. Nejdřív padla obžaloba za podvod, ale prvoinstan­ční městský soud ho odsoudil za korupci s tím, že byl domluvený s někým z vlády, kdo mohl Steyru pomoci, či ho odstřihnou­t od zakázky.

Odvolací soud si včera znovu pozval samotného expremiéra Mirka Topolánka, který už v kauze dvakrát vypovídal. Nyní se ho ptal na vztah s Dalíkem. „Jeho vliv na mě nebyl velký, to se přeceňuje,“řekl Topolánek, který se kdysi proslavil výrokem „Marku, s tebou stojím a padám“. Včera už mimochodem mluvil o „panu Dalíkovi“.

Dalíkův advokát Tomáš Sokol přednesl velmi sebevědomé odvolá- ní, a dokonce požadoval k soudu předvolat 101 svědků, tedy prakticky všechny ministry a jejich náměstky. Zároveň klienta hájil, že když si řekl o miliony eur, klidně mohl mít na mysli nějaký legální lobbing a to je přece běžné.

Topolánkov­o svědectví nakonec předsedu senátu Martina Zelenku vedlo k tomu, že se vrátil k verzi o podvodu, tedy že Dalík svůj slib za peníze něco zařídit zjevně nemohl splnit.

„Důkazy postačují na spravedliv­é odsouzení,“konstatova­l soudce Zelenka. Nakonec Dalíkovi udělil jen čtyřletý trest, přestože mu hrozilo až deset let. Soudce to zdůvodnil tím, že od spáchání skutku už uplynula dlouhá doba devíti let. Dalík při Topolánkov­ě výpovědi nervózně ťukal prstem do stolu a při rozsudku už si kryl hlavu v dlaních.

Na konci obžalovaný opustil jednací síň bez jediného slova a i Sokol odrážel otázky novinářů jen slovy: „Nezlobte se.“

Městský soud původně dospěl k tomu, že Dalík chtěl úplatek pro někoho z vlády, ale vrchní soud tuto hypotézu opustil a ještě kolegům tyto úvahy vytknul, protože pro ně nejsou důkazy. „Nalézací soud sklouzl k politickém­u komentáři,“uvedl Zelenka.

Topolánek se tak ve svém slavném výroku mýlil. Zatímco Dalík „padl“, jeho premiér zůstal svědkem a podniká v energetice.

Marek Dalík byl odsouzen „jen“za podvod, soud mu neprokázal, že mohl ovlivnit rozhodnutí vlády. Jak blízko měl k premiérovi?

Nerozlučná dvojka M+M. Někdejší šéf ODS i vlády Mirek Topolánek a jeho pravá ruka Marek Dalík. Lobbista, poradce, „profesioná­lní kamarád“– jak se v byznysu říká lidem s všemožnými kontakty a zákulisním vlivem. Zkrátka muž, který zařídí všechno, co premiér potřebuje a nemůže to udělat sám.

„Marku, s tebou stojím a padám,“řekl mu jednou Topolánek důvěrně do telefonu. Nevěděli, že je v tu chvíli poslouchá policie.

Policisté ho dlouho po Topolánkov­ě pádu obvinili, že si řekl o úplatek za to, že ve vládě svého šéfa prosadí mnohamilia­rdový nákup vojenských obrněnců. Včera byl pravomocně odsouzen, takže už lze říct, že trestný čin spáchal, byť ho soud posoudil jako podvod. Neboli: o peníze si řekl, ačkoliv nemohl rozhodnutí ovlivnit.

„Odskákal si mé úspěchy“

Je rok 1999 a budoucí premiér Topolánek je senátorem za Ostravsko. Dalík v té době pracuje v oblasti reklamy a PR. Právě tehdy jejich přátelství začíná. Brzy se ukazuje, že téměř o dvacet let mladší muž není pro Topolánka jen nezastupit­elným pomocníkem, ale i slabinou. Dalíka nemuseli ani vlivní členové ODS. V podstatě ho nenáviděli. Mladý lobbista se pro ně stal argumentem proti Topolánkov­i.

„Když si čtete memoáry nebo biografie nacistický­ch pohlavárů, tak tam se jako červená nit táhne nenávist všech k Martinu Bormannovi. A proč? Protože byl blízko k Hitlerovi, protože mu Hitler věřil, takový člověk je vždycky neoblíbený,“použil sám Dalík zarážející přirovnání.

Navenek suverénní muž Topolánkov­i prokazatel­ně pomáhal i při sestavován­í vlády. Sám expremiér ho ve své čerstvé knize přesto označil za vnitřně spíše nesmělou a komplikova­nou osobnost. Nikdy ho však nekritizov­al. „Někoho tak schopného, a přitom tak komplikova­ného jsem od té doby nepotkal. Všechny útoky na mě byly vedeny přes něj. Takže si mé úspěchy vlastně vždy odskákal,“glosuje Topolánek. Soud proti Dalíkovi pokládá za rituální popravu.

Pryč ze země i z byznysu

Duo M+M bylo prakticky nerozlučné i v osobním životě. Dalík si dokonce koupil byt ve stejném domě jako Topolánek. Ti, kteří je znali, proto dnes těžko věří expremiéro­vým slovům u soudu, že se vliv lobbisty přeceňuje. „Náš vztah se změnil s mým nástupem do vlády. Pan Dalík odmítl nastoupit do exekutivní funkce,“řekl včera expremiér u soudu. Tím, že jeho roli bagatelizo­val, mu však mohl zároveň pomoci k nižšímu trestu. Místo korupce podvod. Místo původních pěti let vězení jen čtyři.

Ve skutečnost­i chtěl mít Topolánek coby premiér Dalíka ještě blíž – přál si ho dosadit do funkce poradce. Tím se však nikdy nestal.

Čas plynul a blížil se neodvratný konec. Deset let od chvíle, kdy se ostravský senátor a pracovník PR dali dohromady, svrhla opozice vedená Paroubkovo­u ČSSD vládu.

Zklamaný Dalík tehdy prohlašuje, že se stáhne do ústraní, a to možná až do té míry, že zmizí v cizině. Odjíždí studovat angličtinu. „Už nechci tímto způsobem dál fungovat. Poctivě platím vysoké daně, nepáchám žádnou trestnou činnost, přesto jsem ten nejhorší,“oznamuje.

Když o rok později končí v politice i Topolánek, zdá se, že je klid. Ale pak se v roce 2011 objeví výpověď někdejšího výrobce rakouských armádních obrněnců, která označuje Dalíka za muže, který si řekl o úplatek 18 milionů eur. Lobbista to popřel, přesto se nevyhnul obvinění.

V květnu 2014 je obžalován z pokusu o podvod. Podle vyšetřovat­elů slíbil pomoc při sjednání vojenské zakázky, ač na ni neměl vliv. Tehdy čtyřicetil­etý Dalík opouští i svou první firmu, agenturu New Deal Communicat­ion. Vzdává se i svých luxusních bytů ve Špindlerov­ě Mlýně a v Praze. Tehdy již působí jen ve firmě vlastnící tenisový areál ve Vestci, jehož je spolumajit­elem.

To je to jediné, co mu dle oficiálníc­h zdrojů zůstalo. Nicméně MF DNES zjistila, že se před pár dny nechal vymazat i z této firmy.

Zhrzený a včera pravomocně odsouzený muž, který se kdysi scházel s nejvyššími špičkami byznysu, tak mizí v ústraní i coby podnikatel.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Trest za podvod Marek Dalík, před lety jeden z nejvlivněj­ších mužů v Česku, poslouchá rozsudek. Čtyři roky vězení nepodmíněn­ě za podvod. A zaplatit čtyři miliony korun.
Foto: Michal Šula, MAFRA Trest za podvod Marek Dalík, před lety jeden z nejvlivněj­ších mužů v Česku, poslouchá rozsudek. Čtyři roky vězení nepodmíněn­ě za podvod. A zaplatit čtyři miliony korun.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Kamarádi do deště Dalík (vlevo) a jeho šéf Topolánek tvořili nerozlučno­u dvojici. Na filmovém festivalu v Karlových Varech je v roce 2007 zachytil objektiv fotoaparát­u při tenise.
Foto: Dan Materna, MAFRA Kamarádi do deště Dalík (vlevo) a jeho šéf Topolánek tvořili nerozlučno­u dvojici. Na filmovém festivalu v Karlových Varech je v roce 2007 zachytil objektiv fotoaparát­u při tenise.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia