MF DNES

Dva expremiéři hájili své nejbližší

- — Adéla Paclíková

Nejen Topolánkov­a pravá ruka stála včera před trestním soudem – u pražského městského soudu pokračoval proces s Janou Nečasovou, dříve Nagyovou, ředitelkou kabinetu expremiéra Petra Nečase. Ten včera u soudu vypovídal, shodou okolností ve stejnou dobu, kdy jeho předchůdce Mirek Topolánek svědčil v kauze Marka Dalíka.

Nečase si soudce pozval jako jednoho z důležitých svědků v kauze vynášení utajovanýc­h informací BIS, z něhož je kromě Nečasové obviněn i lobbista Ivo Rittig. Tomu Nečasová podle obžaloby zpřístupni­la citlivé informace týkající se jeho aktivit a vlivu na státní firmy.

Nečas vypovídal s vyloučením veřejnosti zhruba dvě hodiny. Podle informací MF DNES podržel svou ny- nější manželku a soudu řekl, že na Úřadu vlády neměla přístup k utajeným zprávám BIS a informace z nich se nemohla dozvědět. Žalobce Rostislav Bajger jeho výpověď označil za motivovano­u „rodinnou vazbou“.

Tentokrát však Nečasovo svědectví nebude mít tak veliký vliv jako jeho výpověď v dřívějším procesu s Nečasovou kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajs­tví. Soud tehdy nepravomoc­ně rozhodl, že Nečasová je nevinná. Teď však obžaloba stojí na velkém množství odposlechů. A žalobci věří, že expremiéro­vu výpověď snadno vyvrátí. „Doložíme, že se paní Nečasová mohla k dokumentům dostat,“řekl státní zástupce Rostislav Bajger.

MF DNES již dříve informoval­a o prohlídce detektivů na Úřadu vlády – dokumenty, které podléhají utajení, podle nich nebyly dostatečně zabezpečen­y.

Státní zástupci tvrdí, že skupina kolem Rittiga se o existenci tajné zprávy dozvěděla od Nagyové a někdejšího ministra zemědělstv­í Petra Bendla. Ten včera přišel k soudu také svědčit. Důkazy zpochybnil a odmítl, že by v případu hrál jakoukoli roli.

 ?? Foto: MAFRA ?? Petr Nečas včera u soudu.
Foto: MAFRA Petr Nečas včera u soudu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia