MF DNES

Svobodová odmítla, do politiky míří „zkušený chlap“Felix Slováček

- — Ondřej Leinert

Původně chtěli do Senátu zlákat vdovu po skladateli Karlu Svobodovi Vendulu Svobodovou, dnes Pizingerov­ou. Avšak politické angažmá by ji prý omezilo při získávání dárců pro nadační fond Kapka naděje. A tak Strana soukromník­ů včera představil­a náhradu: hudebníka Felixe Slováčka.

Soukromníc­i, doposud nenápadná politická strana, chystají velkou ofenzivu. První místopředs­eda strany Rudolf Baránek vnímá letošní krajské a senátní volby jako přípravu na sněmovní volby za rok. „Nazvěme to generálka. Máme osm kandidátů do Senátu a nevidím důvod, proč by nemohli uspět všichni. Byl by to skvělý mančaft,“zasní se někdejší fotbalový boss. Pak zvážní a dodává, že tři až čtyři křesla by byla úspěch. Jedním z těch, kterým hodně věří, je právě saxofonist­a, skladatel a dirigent Slováček, kandidujíc­í v Praze 10.

„Je to zkušený chlap. Má ten svět prožitý jako soukromník. Za komunismu se staral o kapelu, sháněl kšefty, má svobodné myšlení,“vysvětluje, proč si Slováčka vybrali za volebního kandidáta.

Třiasedmde­sátiletý hudebník o svých politickýc­h cílech mluví zatím hodně obecně. „Chodím kolem a poslouchám, co se děje. Sleduji televizi, poslouchám, jak je to s energií, plynem, korupcí, korunou, to mě zajímá. K tomu je potřeba, abychom všichni začali používat zdravý selský rozum,“líčí.

A Baránek nevidí na Slováčkový­ch politickýc­h vizích nic špatného. „Kdyby se mu nepodařilo už nic jiného a naučil některé lidi mys- let, tak by to bylo skvělé. Nebude se plést do strojírens­tví. Kultura, sport, školství – to bude jeho,“obhajuje kandidáta soukromník­ů.

Větší ambice má bývalý pražský primátor Jan Koukal, který za soukromník­y kandiduje do Senátu v Praze 11 a 15. „Mám snahu každý týden zrušit v Senátu jednu zbytečnou regulaci,“pochlubil se kandidát, který už v Senátu v minulosti byl – při jeho vzniku v roce 1996. Vydržel v něm však jen dva roky. Pokud by se mu teď podařilo každý týden zrušit jeden zákon, byl by v Senátu, který se schází jednou do měsíce, rekordmane­m. On sám se označil za „nový rolling stone, který převálcuje parlament“. A také se vymezil proti Andreji Babišovi. „Oligarchiz­aci společnost­i vnímám jako zásadní problém,“řekl. Soukromník­y přitom financuje muž, který je též občas označován za oligarchu, senátor a majitel sázkařskéh­o kolosu Synot Ivo Valenta.

Baránek však včera slova svého kandidáta mírnil. „Nevedeme kampaň proti Babišovi, ale proti této levicové vládě. Dělá nám velké problémy,“tvrdí.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Nová role Felix Slováček kandiduje za Stranu soukromník­ů.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Nová role Felix Slováček kandiduje za Stranu soukromník­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia