MF DNES

Konec uznávané lékařky

- Iva Bezděková, Vojtěch Srnka s přispěním Artura Janouška

Tým senátorky a lékařky Evy Sykové vybíral statisíce od zoufalých pacientů. Používal pokusnou terapii, která je ze zákona zdarma.

Donedávna platila téměř za ikonu české vědy. Uznávaná lékařka, která se věnuje výzkumu nemocí mozku a míchy, dávala naději na uzdravení těžce nemocným lidem. Před třemi lety díky tomu dostala od prezidenta medaili Za zásluhy. Nyní od Evy Sykové dává ruce pryč většina vědeckých autorit.

Včera ji z funkce šéfky Ústavu experiment­ální medicíny odvolal předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Vědecké kapacity také chtějí, aby odešla i z čela vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. A možná skončí i jako poradkyně premiéra a otřese se pod ní senátorské křeslo, které získala díky podpoře ČSSD.

Ukazuje se totiž, že Eva Syková stojí v čele týmu, který vydělává na beznaději smrtelně nemocných pacientů. Ze státem hrazeného výzkumu kmenových buněk, který dává smrtelně nemocným pacientům naději na prodloužen­í života, udělala firma Sykové byznys daleko za hranou etiky. Reportéři České televize navíc ukázali, že ona a její kolegové zřejmě také porušili zákon.

Její vědecký tým provádí v motolské nemocnici experiment­ální léčbu pacientů s amyotrofic­kou laterální sklerózou. Nemoci, která způsobuje, že pacientům po celém těle ochabuje svalstvo, a na kterou neexistuje lék. Takzvanou klinickou studii, jak se testování nevyzkouše­ných postupů říká, financuje soukromá společnost Bioinova, která s kmenovými buňkami podniká.

Ústav experiment­ální medicíny Akademie věd, kterému Syková šéfuje, v ní má 43procentn­í podíl. Právě v Bioinově se pro nemocné účastníky klinické studie kmenové buňky kultivují.

Podle Sykové tato experiment­ální léčba dokáže postup nemoci zpomalit až o několik měsíců. A za terapii si od nemocných lidí nechali platit 150 tisíc korun. Přitom účast na klinické studii je ze zákona bezplatná.

Nevyzkouše­ná „léčba“

„Zaplatil bych cokoli, kdyby mi prodloužil­i život,“řekl Daniel Vašák v reportáži České televize. Stejně jako ostatní pacienti věřil, že kmenové buňky mu pomohou. Marně. Nakonec boj prohrál.

Při výzkumu v Motole lékaři pacientům odebírají kmenové buňky a po kultivaci vracejí do mozkomíšní­ho moku. Na pacientech, kteří se účastní výzkumu, zjišťují, jak je taková terapie bezpečná. Syková tvrdí, že „její“metoda dokáže prodloužit život.

Poskytován­í buněk mimo výzkum označili odborníci za neetické, protože tato metoda dosud není dostatečně vyzkoušená a ověřená. „V žádném případě ti lidé nesmějí dávat peníze spojené s výzkumem kmenových buněk. Ti lidé jsou v situaci vydíraných, ti lidé umírají a každý udělá cokoli,“řekl Marek Vácha, přednosta Ústavu etiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Pacient dává peníze na něco, o čem nic moc nevíme. Je to naprosto zavrženího­dné,“dodal.

Jenže za buňky neplatili jen lidé, kteří byli mimo výzkum, ale i ti, kteří se do výzkumu dostali. Lidem, kteří jsou zařazeni do klinické studie, přitom musí nemocnice aplikovat kmenové buňky zdarma. Takový je zákon. Člen výzkumného týmu, přední neurolog Martin Bojar z FN Motol, říkal svým pacientům něco jiného. „Jak pacienti, kteří jsou zařazeni do studie, tak i pacienti, kteří kritéria nesplňují, musí vždy nadaci složit částku požadovano­u firmou,“řekl v nahrávce České televize Martin Bojar. Netušil, že pacient si vše nahrává.

Motolská nemocnice se od jednání svých lékařů důrazně distancova­la. Reagovali i vědci: ředitel Akademie věd Jiří Drahoš včera Sykovou odvolal z čela Ústavu experiment­ální medicíny. „Takové chování Akademie věd nemůže tolerovat,“uvedlo vedení Akademie. A podle vědeckých kapacit by měla Syková odejít iz funkce první místopředs­edkyně vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi to navrhl ředitel Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd Václav Hořejší. Vicepremié­r vlády pro výzkum Pavel Bělobrádek, který k tomu musí dát podnět, se nejdříve chce se Sykovou sejít. „Nechci dělat soudy předtím, než si s ní promluvím,“řekl. Po schůzce s premiérem chce Bělobrádek oznámit další postup. Eva Syková na otázky od MF DNES včera neodpově

děla.

Pacient dává peníze za něco, o čem nic moc nevíme. Je to zavrženího­dné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia