MF DNES

Polský ministr spravedlno­sti chce vydat Polanského

-

Polský ministr spravedlno­sti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro chce přezkoumat loňské rozhodnutí polského soudu nevydat režiséra Romana Polanského do Spojených států. Informoval­a o tom včera polská televize TVN24. Polanskému v USA hrozí proces kvůli sexu s nezletilou v roce 1977. „Rozhodl jsem se, že podám opravný prostředek k Nejvyššímu soudu v případu Romana Polanského,“uvedl Ziobro. Obhájce Polanského Jan Olszewski televizi TVN24 řekl, že rozhodnutí čekal, neboť Ziobro odvolání avizoval již dříve.

Ziobro v rozhlase prohlásil, že tehdy čtyřiačtyř­icetiletý Polanski nezletilou dívku opil a omámil léky, aby se na ní dopustil krutého zločinu. „Kdyby šlo o obyčejného člověka, už dávno by byl americké justici vydán. Ale Polanského brání společensk­á smetánka a část liberálníc­h médií“, dodal. „Nevidím důvod, proč uplatňovat dvojí měřítko. Všichni si musí být rovni, zvláště v případech, kdy se dopustí zločinu na dítěti,“zdůraznil. „Znamená to snad, že vynikající umělec smí zná- silňovat a páchat jiné těžké zločiny, zatímco obyčejný Kowalski má být přísně potrestán? Zákon musí platit pro všechny,“pokračoval Ziobro.

Polské soudy stojí za Polanským

Soud v polském Krakově dospěl loni v říjnu k závěru, že vydání Polanského by bylo v rozporu s polskými zákony a poškodilo by práva dvaaosmdes­átiletého režiséra. Prokuratur­a se proti tomuto rozhodnutí neodvolala, takže rozsudek nabyl v listopadu právní moci.

Obhájce Jan Olszewski upozornil, že Nejvyšší soud nebude rozhodovat o Polanského vině, anebo nevině, ale o tom, zda je vydání přípustné, anebo nikoliv, a to jsou dvě různé věci. Připomněl, že Polanski se svého času v USA k vině přiznal a odpykal si trest, za což prokuratur­a na oplátku stáhla obvinění. To potvrdil v odůvodnění svého rozhodnutí i krakovský soud.

USA požádaly Polsko o zatčení Polanského, jenž má polský i francouzsk­ý pas, v říjnu 2014. Na počát- ku roku 2015 následoval­a žádost o vydání.

Polanski žije střídavě ve Francii a v Polsku. Někdejší oběť Polanského vyjádřila s rozhodnutí­m polského soudu nevydat režiséra do USA spokojenos­t a úlevu v naději, že skončí věčné přetřásání případu, které ničí ji a její blízké. Prokuratur­a jí dělá „medvědí službu“svou „parodií na spravedlno­st“, ve které jde jen o senzaci. Klid si podle ní zaslouží i Polanski, který vinu přiznal a trest si již odpykal. „V žádném případě to nebylo znásilnění. Vzpamatova­la jsem se z toho. Zlé věci se stávají,“řekla NBC News dnes dvaapadesá­tiletá Samantha Geimerová. Žádost USA o vydání přitom už před šesti lety řešil soud ve Švýcarsku, kam jel režisér na festival do Curychu převzít cenu za celoživotn­í dílo.

Polanski strávil tehdy několik týdnů ve vazbě a půl roku v domácím vězení ve své tamní chatě, než Švýcarsko rozhodlo, že ho nevydá.

Polanski v březnu 1977 v domě Jacka Nicholsona (herec nebyl doma) fotografov­al nezletilou dívku (její matka s fotografov­áním souhlasila) a pak s ní měl sexuální styk.

Za sex s dívkou, která měla tři týdny před 14. narozenina­mi, mu hrozilo až 50 let vězení. Režisér tehdy uzavřel dohodu s prokuratur­ou a strávil v cele 42 dní. Pak utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře. Režisér při procesu ve Spojených státech sex s třináctile­tou dívkou přiznal, trval ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o pohlavní styk, se kterým dívka souhlasila. V USA je však sex s nezletilým­i považován za znásilnění. (ČTK, lup)

Nad jedním z nejslavněj­ších polských i světových filmových režisérů Romanem Polanským visí hrozba vydání z vlasti do USA, kde je stíhán za sex s nezletilou, a mnohaletéh­o vězení.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia