MF DNES

Lithium bychom těžit měli

- Mají nižší obsah než jiná světová ložiska, tedy že je v nich obsažené lithium „řidší“?

Těžba lithia v Česku znamená jen pozitiva, včetně těch strategick­ých, říká docent geologie z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Jiří Bodula.

O lithiu se mluví jako o nové ropě, tedy strategick­y důležité surovině budoucnost­i. Je to podle vás opravdu tak?

Není to přehnané. Lithium bude důležité jak pro své stávající uplatnění, tedy pro výrobu baterií, tak i v moderním slévárenst­ví, hutnictví či keramice. Určitě má před sebou obrovskou budoucnost.

Když si vzpomeneme na dobu pár let nazpět, tak podle cen této komodity i například akcií firmy NWR na burze to vypadalo, že budoucnost má i černé uhlí. A dnes mají těžaři v Evropě problémy. Ocel, pro jejíž výrobu se koks hlavně používá, přitom lidé stále potřebují.

U lithia to opravdu nehrozí, protože dnes nejsou známé jiné zdroje pro baterie do mobilních zařízení nebo elektromob­ilů. A navíc si myslím, že to má budoucnost i v jaderné energetice jako zdroj pro výrobu tritia v termonukle­árních fúzních reaktorech.

Cena lithia stoupá. Jak dlouho to může vydržet?

Lithiem se zabývám od začátku 90. let a ta cena, samozřejmě s mírnými výkyvy, neustále, dá se říci exponenciá­lně, stoupá. A bude růst i nadále.

Proč?

Problém nebude ani tak v nedostatku lithia jako takového, ale v nedostateč­ných kapacitách těžebních firem, popřípadě jejich malé flexibilit­ě.

Přirovnáva­li jsme lithium k ropě. Ta končí ve spalovacíc­h motorech, a tedy poté ve formě emisí v atmosféře. Nakolik to je u lithia jiné?

Lithiové baterie se dají recyklovat. Technologi­e jsou víceméně hotové.

Jak vidíte plány na těžbu lithia v Česku – jak povrchovou, tak hlubinnou?

Myslím si, že to dává smysl. Celé Krušné hory jsou lithiová provincie – kam kopnete, tam ho najdete. Vyplatí se ho těžit, když spolu s ním obnovíte těžbu cínu a wolframu. Co se týče odkališť, která jsou v Cínovci nebo Horním Slavkově, tak tam to má úplně úžasný smysl. Jednak se zbavíme staré zátěže, získáme surovinu a zbytek můžeme použít ve stavebnict­ví jako písek. Za určitých podmínek a po další úpravě by se dal použít i jako sklářská surovina. Jen v odkališti v Cínovci jsou zásoby okolo milionu tun.

Jak velkou překážkou může být, že krušnohors­ká naleziště

Průměrný obsah lithia v našich rudách je asi 0,2 procenta. Ale vhodnými technologi­ckými postupy se lze dostat někam k 1,2 procenta lithia, což už je konkurence­schopné. Samozřejmě jihoameric­ká ložiska budou vždy kovnatější a technologi­e získávání lithia ze solných jezer je vždy jednodušší a levnější.

Co strategick­ý význam lithia? Evropa, coby bohatá část světa, ho bude asi hodně spotřebová­vat. Měl by proto být zájem ho zde i těžit?

Dnes je sedmdesát procent těžby lithia v Chile, dále ji mají pod kontrolou Australané, Američané a popřípadě Argentina. Můj názor, který prosazuji, kde mohu, je, aby byla Evropa co nejnezávis­lejší na geopolitic­e surovin. Jsem i členem pracovní skupiny při Evropské komisi, která navrhovala strategick­ý plán pro tzv. kritické nerostné suroviny, kam v rozšířeném slova smyslu patří i lithium.

Cínovecké lithium je tedy z tohoto pohledu pro Evropu klíčové?

Ano, dá se to tak říci. Na území Evropy je několik ložisek lithiových surovin. Z hlediska evropské těžby jsou celé Krušné hory velice významné. Odhaduje se, že na českém území se nachází pět až šest procent světových zásob lithia. (ac)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia