MF DNES

Debata o státním rozpočtu ve volebním roce 2017 odstartova­la. Ministr financí hodil na politické kolbiště první náčrt. Být rok po volbách, snad by se o něm debatovalo racionálně. Rok před volbami to však bohužel čekat nelze.

- Aleš Michl ekonom, externí poradce ministra financí

Snastupují­cím létem patří k folkloru české politické scény první hádky o návrh státního rozpočtu na další rok. Obvyklý scénář vypadá takto: Většina ministrů chce více peněz. Ministr financí brání kasu. Vláda nějak rozhodne. Po prázdninác­h se do toho postupně přimíchají poslanci a mele se to všechno.

Intenzita roztržky nabývá na síle v závislosti na tom, zda jsme v období po parlamentn­ích volbách, anebo zda již v období blížících se voleb. Třeba v červnu 2014 vláda schválila hladce rozpočtové plány na další roky. 9. června 2014 se konala tisková konference, na které stáli vedle sebe premiér Sobotka plus vicepremié­ři Bělobrádek a Babiš a říkali podobné myšlenky.

V červnu 2015 už přišlo první škádlení. „Ministr financí si sám zúžil manévrovac­í prostor pro jednání o státním rozpočtu na příští rok, když nejprve stanovil výši schodku a až poté jedná s ministry o jejich kapitolách,“řekl v České televizi premiér Sobotka. A vicepremié­r Babiš mu to hned přes stejnou televizi vrátil: „Tradiční politici víc ko- munikují s médii než s partnery.“No a v květnu 2016 redaktor iDNES.cz zahajuje svoji zprávu větou: „Atmosféra na tiskové konferenci po jednání vlády se dala skoro krájet.“„Ty mi schválíš vědu, já ti schválím státní pojištěnce,“zlobil se na tiskové konferenci vicepremié­r Babiš a odkazoval na to, jak fungovala dvojkoalic­e ČSSD s KDU-ČSL, která jeho partaj u důležitých bodů pondělního jednání vlády přehlasova­la.

Jedeme tak vlastně na dvouletky. Po volbách a během první půlky volebního období je u tvorby rozpočtu veseleji. Druhá půlka je jiná. To se totiž blíží volby, je třeba propašovat do rozpočtu dárky a přinést body své partaji. 1947–1948 (pak už přišly pětiletky). No a do těchto definic dvouletek přiřaďme novou – politickou.

Nejvíc je to vidět právě na státním rozpočtu. V encykloped­ii by se tedy mělo doplnit k mrkvi, baráku, překopání práva a ekonomické ideologii se srpem a kladivem tohle: Čtyřleté volební období je zejména v České republice nejlépe chápat jako dvě dvouletky. Iracionali­ta mezi dvouletkam­i

Dvouletka je většinou starodávný koncept. Nejlépe vyhovuje té zelenině.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia