MF DNES

Tři vady na kráse v případě policejníc­h odposlechů

-

Soud v kauze Nagyová pokračuje, a to i s odposlechy, jež zachytily pikantní konverzace. V této souvislost­i se zároveň objevují články typu, že se politici bojí sledování, a proto si šifrují zprávy. Jak již MF DNES informoval­a, česká policie disponuje špičkovým špionážním systémem telefonů a počítačů s názvem Janus. Je italský a má tři vady na kráse:

Infiltrace mobilu či počítače probíhá pomocí různých webů. Pokud například ve firmě s deseti zaměstnanc­i navštíví někdo web (třeba Komerční banky) určený k infiltraci, není pro policii složité vyfiltrova­t a infikovat tuto konkrétní cílovou osobu. Tudíž policisté operativně zajistili weby vhodné k infiltraci. Jde o stránky sreality.cz, dopravniin­fo.cz a desítky dalších. Vědí o tom však společnost­i, jež je provozují? Nikoli.

Druhý problém tkví v tom, že z procesního hlediska probíhá vše v nejvyšší míře utajení: soud ani státní zástupci nejsou informován­i o způsobu a typu užití operativní techniky. Soudce sice tedy ví, že je dotyčná osoba sledována, netuší však už, že na ni byl nasazen Janus.

A zatřetí je otázkou, je-li odposlouch­ávaný prostor vždy v souladu s vydaným soudním příkazem a nezachycuj­e-li Janus, užívající hojně prostorový odposlech, též konverzace dalších lidí. Obvykle prý ano...

Janus využili detektivov­é právě v kauze Nagyová. Z mobilů sbírali nejen data, ale i obsah hovorů včetně aplikací Viber, Skype, WhatsApp či Threema. O problemati­ce těchto odposlechů přitom nedávno rozhodoval Ústavní soud a označil je za nezákonné. Předseda senátu pražského městského soudu Petr Novák to však v potaz nevzal. Odposlechy v nynější větvi aféry (vyzrazení utajované informace Bezpečnost­ní informační služby) byly podle něj naopak zákonné. Rozhodnutí Ústavního soudu, kdy musí o odposlechu vždy rozhodnout okresní soud v místě, kde byl spáchán údajný trestný čin (to se zde nedělo), nemůže podle soudce platit zpětně.

V tomto případě je třeba Nováka ocenit, upřednostn­il veřejný zájem. Nicméně na shora uvedené tři problémy by měl český právní řád rozhodně myslet.

— Marek Přibil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia