MF DNES

Hvězda baroka miluje pop

-

Patří k největším osobnostem mezi světovými kontrateno­risty. Němec Andreas Scholl zítra na Pražském jaru zazpívá písně a árie anglického barokního skladatele Henryho Purcella. Původně měl přijet už před dvěma lety, ale kvůli nemoci musel koncert zrušit.

Kontrateno­risté jsou obsazováni především do barokních oper, kde přebírají party psané původně pro kastráty. Scholl slaví úspěchy například v titulní úloze Händelova Julia Caesara. V newyorské Metropolit­ní opeře zpíval Bertarida v Händelově Rodelindě, která se vysílala i do kin.

Současně však pro svůj hlasový obor hledá nové možnosti. Natočil album romantický­ch písní, a má dokonce vlastní nahrávací studio, kde vymýšlí projekty z popu a jazzu. „Jsem sice kontrateno­r, ale také člověk a muzikant, který se chce vyvíjet. Mám pětadvacet­iletou zkušenost a chci ji využít i v jiných žánrech. Pop navíc rád poslouchám od mládí,“vysvětluje.

Hrál ve Jménu růže

Scholl od dětství zpíval v chlapeckém sboru, s nímž jako sólista vystoupil i před papežem Janem Pavlem II. Později si dokonce zahrál ve filmu Jméno růže po boku Seana Conneryho. „Bylo mi osmnáct, když k nám do sboru přišel režisér Jean-Jacques Annaud. Hledal zpěváky, kteří by hráli novice zpívající gregoriáns­ký chorál. Ve filmu sice stojím v pozadí, ale tehdy mi imponovalo, že se mohu chlubit takovou historkou. Také si myslím, že filmování trochu poznamenal­o můj školní prospěch,“přiznává.

V Rudolfinu zazpívá za doprovodu českého souboru Collegium 1704. „Dosud jsem s ním nespolupra­coval, ale jeho šéfa Václava Lukse znám, studovali jsme oba v Basileji. Takže se těším,“uzavírá.

— Věra Drápelová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia