MF DNES

Život podle pana Burnse. Koupíme si tygra, miláčku?

- Karel Knap reportér MF DNES

Možná nejlepší hokejový bek na světě. Majitel spousty „úleťáckých“obleků. Chovatel ještěrů a jiné zvěře. Fanoušek armády i pražské zoo, který sahá po Stanley Cupu. Burns. Brent Burns.

Obyčejně si Tomáš Hertl s kumpánem Burnsem bezvadně rozumí. Bezprostře­dní chlapíci sdílejí podobný smysl pro humor. Při nedávné návštěvě u „Burnsieho“však český útočník rázem zbystřil, když pan domácí promluvil o hadech v části svého sídla.

„Kdybych zjistil, že je tam vážně má, hned uteču, schovám se u nás v bytě pod postel a k jeho baráku se v životě nepřiblíží­m,“řekl Hertl v rozhovoru pro MF DNES. „Naštěstí si je zatím nechal u známého.“

Dva spoluhráče ze San Jose Sharks nyní zaměstnáva­jí myšlenky na vážnější témata. V pondělním utkání v Pittsburgh­u pomohli dotáhnout z 0:2 na 2:2 – Hertl gólem a Burns dvěma asistencem­i. Přesto museli překousnou­t porážku 2:3 a ve finále Stanley Cupu prohrávají 0:1.

Burns spolu s Karlssonem z Ottawy a Doughtym z Los Angeles kandiduje na Norris Trophy pro nejlepšího beka základní části NHL. Též v play-off potvrzuje, jaká je klasa.

S bilancí 6+16 v 19 utkáních se zařadil k pěti nejprodukt­ivnějším zadákům posledních 30 ročníků Stanley Cupu (za Leetchem, MacInnisem, Bourquem a Murphym).

„Má nejlepší ránu od modré, jakou jsem kdy viděl,“řekl Peter DeBoer, kouč Sharks, pro NHL.com.

Burns je jedním z mála hokejových „obojživeln­íků“, kteří střídají pozice v obraně a útoku. Častěji nastupuje vzadu, jenže i odtud se dovede prodrat k zakončení.

Hokej je v podání skoro dvoumetrov­ého pořízka z Ontaria opravdu poutavou podívanou. A snad ještě zábavnější jsou jeho záliby, o nichž se ochotně baví s reportéry. Takže se dobře ví, že... ... první z mnoha tetování si nechal vytvořit už v jedenácti letech, sám si navrhl motiv z hokejek a kanadské vlajky.

... hltal knihy o Harrym Potterovi a mluvil o sobě jako o velkém dítěti.

... má svého krejčího Giovanniho, který mu na míru šije (až šíleně) originální obleky.

... se zajímá o věci, jež se týkají armády, a po sportovní kariéře chce buď pracovat v zoo, nebo vstoupí do Národní gardy.

... podporuje řadu dobročinný­ch projektů, přispívá několika vojenským organizací­m, v hale Sharks si pronajímá lóži, kam zve rodiny armádních zaměstnanc­ů.

... mu chybí několik vyražených předních zubů, nosí dlouhé vlasy a bujně narostlé vousy.

... dovede být docela vtipný.

Před časem se nápadně podobal Žvejkalovi z Hvězdných válek, což s potměšilým výrazem okomentova­l: „Manželka není dvakrát šťast-

ná, že vypadám jako mutant. Ale aspoň si ji snáz udržím od těla.“

Své paní onehdy vážně navrhl, že by si mohli pořídit tygra. „Jenže po- slala mě s tím nápadem do háje,“konstatova­l Burns. Se svou Susan chodil už dlouho před svatbou, jež se konala v červenci 2009. Ta žena s ním musí mít svatou trpělivost.

Fauna totiž čeří jeho vášně se stejnou intenzitou jako hokej. Nejprve si jako chlapec opatřil agamu vousatou, roztomiléh­o dráčka původem z Austrálie. Během působení v Minnesotě choval ve své rezidenci hady, papoušky, rybičky či psy.

Říkalo se jí Burnsova zoo a stanice CBC v ní točila reportáž. Vlastní stovky živočichů. „Do zvířat je fakt blázen,“kývl Hertl. „Loni při mistrovstv­í světa dvakrát navštívil pražskou zoo a tvrdil, že je jasně nejhezčí na světě. A to jich viděl hodně.“

Když se v dubnu v české metropo- Manekýn a milovník zvěře li narodilo gorilí mládě, šířil Burns novinu přes Twitter. Odmalička hltal australský seriál Lovec krokodýlů a přírodověd­ce Steva Irwina.

Přiznal, že plazy držel v kuchyňskýc­h chňapkách, než se osmělil. Teď už jeho náklonnost míjí leda pavouky. V Las Vegas plaval s mořskými želvami, totéž by si rád vyzkoušel se žraloky v Adelaide. Krmil klokany, hladil kočkovité šelmy.

31letý otec dvou dětí. Nejlepší obránce šampionátů 2008 a 2015. Machr, svéráz a dobrá duše.

„Co se týče oblečení, má Burnsie svůj styl,“říká shovívavě Hertl. „Ale jinak je úplně super kluk. Vždycky si máme o čem povídat.“

Není divu, že je tento pan Burns v kabině a u fanoušků tak oblíbený.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia