MF DNES

NBA se dočkala střetu titánů

Dva nejlepší hráči světa proti sobě: basketbal už vyhlíží finále Stephen Curry vs. LeBron James

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Oba jsou výjimeční. Zároveň jsou oba symboly – nejen svých klubů, ale celé současné éry NBA. Elitní basketbalo­vá liga si nemohla přát lepší finále než Golden State Warriors vs. Cleveland Cavaliers, což se dá přeložit i jako duel Stephen Curry vs. LeBron James. Srážka titánů svojí doby.

Pořiďte si svého Curryho!

Střelecký mág Curry se v noci na úterý bušil v hruď, neboť svůj tým dotáhl k unikátnímu kousku: Golden State jako teprve 10. celek v historii NBA otočilo svou sérii ze stavu 1:3 na zápasy. „Chtěl jsem si užít rachot tribun. Lidé cítili, že před sebou máme možnost dokázat něco výjimečnéh­o,“jásal Curry, jenž byl s 36 body zase králem okamžiku, zase řádil zpoza trojkové čáry.

Poté, co Warriors vyválčili v základní části nový rekord v podobě 73 vítězství, se jejich šéf na úvod play-off zranil. Co dál? Najde zase formu? Bude zase dominantní?

Odpovědí jsou slova kouče Stevea Kerra: „Jestli chcete zažít takový obrat, pořiďte si Stephena Curryho.“ Stephen Curry vs. LeBron James

Muž, který jako první v dějinách soutěže získal při hlasování o nejužitečn­ějšího hráče NBA všechna první místa, dává zatím v play-off průměrně 26,7 bodu. Jeho tým má před sebou poslední čtyři výhry, aby zkompletov­al obhajobu – a soupeř bude stejný jako loni.

Zase vedený mužem s číslem 23, tedy LeBronem Jamesem. „Cítím to jako požehnání,“řekl James o své unikátní bilanci. Postoupil totiž do šestého finále NBA za sebou, což se naposledy podařilo v 60. letech legendám Boston Celtics. „Ten nahoře mi dal několik neuvěřitel­ných schopností, tak se z nich snažím vytěžit maximum. To znamená hrát každý večer co nejlepší basketbal; tenhle sport je můj život,“říká.

Jaký bude střet posledních dvou přeživších celků? A jakou roli budou mít klíčové figury?

Jak činit druhé ještě lepšími

LeBronovi složil výjimečnou pochvalu Mark Johnson, bývalý kouč a nyní analytik ESPN. Když se jej v průběhu finále Východní konference zeptali, kam by James mohl pozvednout třeba nejhorší tým letošního ročníku Philadelph­ia 76ers (pouhých 10 výher v základní části!), prohlásil: „Klidně by teď mohli hrát finále místo Clevelandu.“

Byla to kurážná metafora, ale zároveň v mnohém trefná. LeBronův vliv na tým je obrovský. Zdaleka nejen kvůli statistiká­m (průměrně 24,6 bodu, 8,6 doskoku, 7 asisten- cí), ale i kvůli tomu, co zmiňuje on sám: „Těší mě, že mohu pomáhat spoluhráčů­m v tom, aby jejich kariéry byly co nejlepší.“Což dělá, o tom žádná. „Vidět na vlastní oči, jak LeBron zvládá to, co slavné postavy basketbalu před půlstoletí­m, je naprosto bláznivé,“říká jeho parťák ze sestavy Cavaliers Richard Jefferson.

James z pěti dosavadníc­h finálových účastí vytěžil dva prsteny pro šampiony. Curryho bilance zní: 1/1.

Postupový duel, to od něj byla demonstrac­e síly. A vůbec by úřadujícím mistrům mohlo pomoci, z jak složité situace se museli vyhrabat.

„Naučili jsme se, že nic není samozřejmo­st. Že nic nedostanet­e jen tak,“líčí Curry. „Těším se na další čtyři výhry.“

Přijdou skutečně? Asi nepřekvapí, že posledním celkem, který triumfoval dvakrát za sebou, byli v letech 2012 a 2013 Miami Heat – samozřejmě taženi LeBronem Jamesem.

Když se utkali loni, byl Cleveland oslabený, soužený zraněními. „Ale kdo se na to ptá? Historie zná jen vítěze,“odmítá Curry úvahy, že titul z roku 2015 byl relativně „snadný“.

Ten letošní vypadá už dopředu jako notně vydřený. Ať zvítězí ten lepší, říkává se; v tomhle případě uspěje doslova ten nejlepší.

 ?? Foto: 2x AP ??
Foto: 2x AP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia