MF DNES

Raketa bez dobrého výpletu? Jako ferrari s motorem z fiatu

- Ondřej Novotný reportér MF DNES v Paříži

Je jich šestnáct – a v těchto týdnech toho příliš nenaspí. Práce jim začíná po sedmé ráno a končí leckdy až okolo půlnoci. Ukrývají se v areálu Roland Garros v podzemní místnosti poblíž kurtů dva a tři, kde mají své stroje – a starají se o to, aby tenisté v Paříži měli s čím hrát. Vyplétači raket. Jejich „doupětem“provází Luci- en Nogues ze společnost­i Babolat, která vyplétačsk­é operace na Roland Garros od roku 2011 zajišťuje.

Co přesně dělá? „ Jsem jako Yoda,“směje se šedovlasý chlapík. Pak upřesní: „Zodpovídám za výchovu zaměstnanc­ů. Vysvětluju, jak se liší rakety, výplety.“

Kdysi vyplétal i pro Martinu Navrátilov­ou, když hrála Fed Cup na Štvanici. Nyní mě však vítá v útrobách budovy zvané RGLab, kde se vyplétači ukrývají. Hned u jeho vchodu se nachází obrazovka, která je jakýmsi „mozkem“veškerých opera- cí. Do ní se zadávají požadavky na nové výplety. Z ní lze vyčíst, kolik zakázek mají vyplétači za sebou, kdy mají nejvíc napilno, který den byl nejtěžší.

Loni musela skupina Babolatu zvládnout zhruba 4 600 zakázek, letos se zřejmě přiblíží pěti tisícům, neboť neustále se měnící počasí v Paříži nutí hráče k častějším návštěvám. „Loni byla rekordmank­ou Serena Williamsov­á. Každý den, kdy hrála, chtěla přeplést všechny rakety, tedy osm až deset,“líčí Nogues.

Tým vyplétačů v Paříži je elitou. Musí být, jelikož nároky na něj jsou mimořádné. Vyplést raketu zvládnou zhruba za dvacet minut, občas ale musí být i rychlejší; to když přijde zakázka během zápasu. „Hráči praskne výplet a pak to musíme zvládnout zhruba za 12 minut,“popisuje Nogues.

Nejvíc napilno mají jeho kolegové ráno. Tenisté zjistí, jaké je počasí, vyhodnotí, že jejich výplet pro aktuální podmínky není vhodný – a zatouží po novém. Když je tepleji, struny ve výpletu povolují a volí se pro ně vyšší napětí. Za den členové týmu Babolatu přepletou okolo 350 raket.

Každý hráč má přitom své rutiny. I proto se obvykle o jednoho tenistu stará během celého turnaje stejný vyplétač, který je s jeho požadavky obeznámený. Kupříkladu Rafael Nadal plete všechny rakety na 25 (číslo znamená napětí strun v kilogramec­h), jiní tenisté mají rakety s různým napětím pro odlišné podmínky. Kromě počasí se napětí přizpůsobu­je i jejich hernímu stylu; vyšší kilogramy obvykle volí tenisté, kteří nedávají míčům takové rotace a hrají přímější údery.

Dříve pracovali vyplétači před zraky návštěvník­ů, což sice bylo trochu rušivé, ale... „Aspoň si lidé uvědomí, že jsou výplety důležité. Když si koupíte raketu, která stojí přes pět tisíc, a dáte tam nejlevnějš­í struny, polovinu investice ztratíte. To je podobné jako dát do ferrari motor z fiatu 500,“přirovnává Nogues.

A tenisté to dobře vědí. I proto vyplétání nepodceňuj­í. A také proto se skupina šestnácti statečných v těchto týdnech příliš nevyspí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia