MF DNES

Brigády na léto: hledají se zmrzlináři, řidiči i dělníci

-

Dobrá zpráva pro studenty, dlouhodobě nezaměstna­né či aktivní důchodce: brigád a sezonních prací je díky rekordnímu poklesu nezaměstna­nosti letos víc. Pracovní portály specializo­vané na brigády hlásí zvýšení počtu nabídek více než o pětinu. Firmy podle nich shánějí pracovníky nejen na obsluhu venkovních stánků nebo prodej zmrzliny, ale také do výroby, logistiky nebo na místa řidičů.

„Práci v letním období hledají nejčastěji studenti a čerství absolventi, nabídka míst na našem portálu je ale také pro dlouhodobě nezaměstna­né. V poslední době evidujeme i zvýšený zájem lidí v důchodovém věku,“říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz.

Pokud se na sezonní nabídky podíváme z hlediska oborů, vede obchod, výroba a pomocné práce s podílem kolem 20 procent na celkovém počtu nabídek. Největší posun nastal ve výrobě, kde v loňském roce vzrostl počet nabídek o 150 procent oproti roku předcházej­ícímu a v letošním roce nárůst pokračuje. Velká poptávka po pracovnící­ch „na dohodu“je také ve stavebnict­ví, gastronomi­ckých a hotelových provozech.

Za sezonní práce si lidé v letošním roce vydělají opět o něco více než v předcházej­ícím roce.

Brigádníky shánějí především české firmy, ale je možné zde najít i práci v zahraničí – nejčastějš­ími cílovými zeměmi jsou Velká Británie, Německo, Nizozemsko, Rakousko a Itálie. Jedná se o klasické sezonní práce v zemědělstv­í nebo gastronomi­ckých službách, ale stoupá také počet nabídek v logistice, dopravě nebo službách obecně; zájem je i o vyučené řemeslníky.

— (red)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia