MF DNES

Dieselgate: Češi se soudí v Nizozemsku

-

Deset měsíců po vypuknutí emisního skandálu automobilk­y Volkswagen se čeští klienti chystají na hromadnou žalobu. Aktivně se angažují asi dvě stovky ze skoro 148 tisíc tuzemských majitelů poškozenýc­h aut. „Čím víc klientů se připojí k hromadným žalobám, tím se vytvoří větší tlak na Volkswagen,“říká šéf advokátní kanceláře KLB Legal David Kuboň (na snímku), který Čechy v kauze zastupuje. Podobných advokátníc­h kanceláří je však víc – například pražská BBH.

VW neplánuje dohodu s evropskými zákazníky jako v USA, kde dostane odškodnění každý majitel upraveného vozu. Hromadné žaloby mají pomoci?

Evropští majitelé aut mají podporu Evropské komise. Eurokomisa­řka pro vnitřní trh Elzbieta Bieńkowská se koncem června nechala slyšet, že by Evropané měli dostat stejné odškodnění jako Američané. Pokud ale Evropané zůstanou lhostejní, Volkswagen bude moci tvrdit, že se občané EU na rozdíl od Američanů necítí poškozeni.

Jak jste se žalobou daleko?

Založili jsme s dalšími evropskými advokátním­i kancelářem­i nadaci Clean v Nizozemsku. Vybrali jsme tuto zemi proto, že je jednou z mála v EU, kde můžete hromadně žalovat, i když nejste jejím občanem. V Česku neexistuje hromadná žaloba, naši klienti se tak připojili k nárokům Španělů, Italů, Nizozemců, Francouzů, Angličanů.

Pokud žaloby uspějí, bude to automatick­y platit pro všechny majitele vozů?

Konkrétně v Nizozemsku funguje princip opt in: kdo se nepřipojí k žalobě, nebude odškodněn. V USA je to naopak opt out: rozsudek platí pro všechny stejně poškozené bez ohledu na to, zda firmu žalovali.

V Německu už jeden rozsudek v kauze VW padl. O co v něm šlo a jak by mohl pomoci českým klientům?

Soud rozhodl, že Volkswagen není a nebyl schopen dlouhodobě auto žalující straně opravit. Volkswagen proto majiteli musel vrátit peníze s tím, že cena vozidla se určila k okamžiku, kdy skandál propukl – tedy k září 2015. Totéž se dá uplatnit i v naší kauze a podobně to udělali také v USA – automobilk­a se dohodla s úřady, přičemž dohoda platí pro necelých půl milionu aut s dvoulitrov­ým motorem, jejichž majitelé dostanou odškodnění 5 100 až 10 tisíc dolarů. Navíc se mohou rozhodnout buď pro opravu auta, anebo pro odprodej vozu Volkswagen­u. Podobné řešení přichází v úvahu i v Evropě.

— Jitka Vlková

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia