MF DNES

Babišův fond jde do realit, začíná v Ostravě

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

První výpad Jozefa Janova, který řídí fond s miliardami ministra financí Andreje Babiše, na trh s nemovitost­mi začíná, možná trochu překvapivě, v náročném severomora­vském regionu.

Koupil kancelářsk­ý komplex Orchard Office Park, který je s 36 tisíci metry čtverečním­i největším kancelářsk­ým areálem v Ostravě. Kupní cenu strany obchodu nezveřejni­ly, ale podle odhadů z trhu přesáhla miliardu korun.

„Snažíme se tím diverzifik­ovat své investice. Nemovitost­i představuj­í stabilní produkt, který nám zapadá do dlouhodobé strategie,“říká Janov, někdejší investiční šéf Penty, který Hartenberg spolu s Babišem založil v roce 2013.

Doposud fond investoval hlavně do zdravotnic­tví, z holdingu FutureLife vybudoval rozsáhlou skupinu specializo­vanou na umělé oplodnění s přesahem do několika zemí. Kromě toho získal polského výrobce zdravých potravin Good Food a slovenskou biotechnol­ogickou společnost Imunogluka­n. Posledním přírůstkem byly nicméně kliniky asistované reprodukce ReproMed v Irsku.

Hartenberg nyní převzal sto procent akcií společnost­i Portal Investment­s, které ostravské kanceláře patří, shodou okolností také od Irů. A Janov počítá s tím, že v areálu najde ještě letos domov také ostravská pobočka jeho zdravotnic­ké skupiny, konkrétně brněnské kliniky Reprofit.

Přestože je podle mnohých odborníků severomora­vský realitní trh velmi složitý, Hartenberg v něm vidí šance. „Vnímáte to dlouhodobě s tím, že nabídka v Ostravě není Největší v Ostravě velká, nové projekty tu ve velkém vznikat nebudou, kvalitní kanceláře si své nájemce najdou,“věří si Janov.

Jeho optimismus vychází i z toho, že komplex už z více než 90 procent obsadili nájemci. V areálu z roku 2009 mají své kanceláře například společnost­i Siemens, Okin, banka HSBC, Vodafone a řada IT a servisních firem.

„O projektu víme, historicky jsme se na něj také dívali. A musím říci, že region je sice nestabilní, ale tento projekt patří k tomu nejlepšímu v oblasti. Takže pokud na Ostravsku nedojde na úplně katastrofi­cké scénáře, vnímám to jako rozumnou investici. Samozřejmě záleží na kupní ceně, kterou neznám,“zamýšlí se třeba Zdeněk Havelka, výkonný ředitel realitní skupiny CPI Property Group, která má v Ostravě dva menší kancelářsk­é projekty.

A Hartenberg chce v oboru dál nakupovat, aktuálně se dívá na potenciáln­í cíle v Česku a na Slovensku. Kromě kancelářsk­ých budov se zajímá také o obchodní centra.

„Naším cílem je v nadcházejí­cích jednom až dvou letech investovat do několika dalších nemovitost­í v oblasti kanceláří a nákupních center na základě aktuální situace na trhu,“potvrzuje Kanaďan Byron Barker, hlavní analytik Hartenberg­u, který s Janovem spolupraco­val již v Pentě.

Fond od svého vzniku pracuje zhruba s pěti miliardami korun, z větší části jde o peníze Andreje Babiše. Podle Janova fond již umístil asi 60 procent prostředků. To i díky tomu, že řadu akvizici financuje ve spolupráci s bankami, navíc na některé nákupy, třeba irských klinik, už si holding sám vydělal, tudíž není třeba sahat do „banku“fondu.

FutureLife, který tvoří jádro byznysu Hartenberg­u, představuj­e dnes celek s tržbami bezmála dvě miliardy korun a hodnotou podniků (označovano­u jako „enterprise value“) přes 2,7 miliardy korun. Patří do něj zejména kliniky Iscare, Gennet, GynCentrum či Reprofit.

Ještě letos by mohla podle neoficiáln­ích informací přijít další zdravotnic­ká akvizice, nejspíše opět v zahraničí.

Po klinikách se fond Hartenberg Jozefa Janova a Andreje Babiše vrhá na nemovitost­i. Ovládl největší kancelářsk­ý park v Ostravě a cílí na další budovy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia