MF DNES

Ministrův nový byt

Chovanec koupil byt od uchazeče o státní zakázky za polovinu obvyklé ceny

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Z majetkovéh­o přiznání ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD vyplývá, že si loni s manželkou pořídil dům a pro sebe chatu a byt. A právě jeho koupě je hodna pozornosti.

Za 3,1 milionu totiž získal rozměrný byt v jedné z nejžádaněj­ších lokalit v Plzni, jehož cenu čtveřice místních realitních kanceláří odhaduje o 1,5 až 3 miliony vyšší.

Milan Chovanec si tak pořídil 119 metrů čtverečníc­h velký byt v úplně nově zrekonstru­ované prvorepubl­ikové vile. Patří k němu taky 30 metrů velká terasa s výhledem do zahrady u vily a k tomu ještě dvě parkovací místa přímo na pozemku.

Manželé Petr a Lenka Dajbychovi, od nichž Chovanec byt koupil, s nemovitost­mi neobchoduj­í. Jsou majiteli firmy Dajbych, jež se v posledních letech stala nejen jedním ze sponzorů Pražského hradu, ale také velmi častým uchazečem o státní veřejné zakázky.

„Já jsem ho do té doby neznal,“tvrdí dlouholetý plzeňský politik Milan Chovanec o Petru Dajbychovi a jeho významné plzeňské firmě.

„Je to byt za cenu, za kterou byl. Je to cena v Plzni. Tak mi to tak levné nepřijde,“odmítl Milan Chovanec úvahy, že by cena 3,1 milionu za rozhlehlý byt byla příliš nízká.

Jednoho z obyvatel domu, kterého MF DNES kontaktova­la, cena 3,1 milionu dokonce překvapila. „Byty v této vile rozhodně stály mnohem víc,“prozradil člověk, který si nepřál být jmenován.

Na webu realitní kanceláře Spectro, která jako jediná byty ve vile nabízela, jsou vedeny za cenu necelých 6 milionů korun. „Ne, to určitě ne,“odpověděla na otázku, jestli bylo v tomto domě možné koupit byt za tři miliony, jedna z makléřek této kanceláře.

Chovanec argumentuj­e tím, že někteří další obyvatelé domu za byty zaplatili stejnou cenu jako on, což dokazují i kupní smlouvy.

Sám Petr Dajbych se o tom, proč Chovancovi byt v domě, který předtím kompletně zrekonstru­oval, za tak nízkou cenu prodal, moc bavit nechtěl. „Asi to bylo tím, že nebyl úplně hotový,“odpověděl až těsně předtím, než položil telefon.

Chovanec se však při otázce na nízkou cenu svého nového bytu o tom, že by ještě nebyl hotový, vůbec nezmínil. Až posléze zaslal MF DNES e-mail, ve kterém tvrdí, že byt koupil, když byla hotova pouze hrubá stavba, a další úpravy si hradil sám.

Jsou situace, u nichž je k dobrému pochopení potřeba popsat, jak se věci přesně za sebou odehrály. Vysvětlení realitního nákupu ministra vnitra Milana Chovance patří mezi ně.

Ministr v majetkovém přiznání uvedl, že si v nově zrekonstru­ované vile v památkové zóně v plzeňské čtvrti Bezovka koupil byt o výměře 12O metrů čtverečníc­h doplněný třicetimet­rovou terasou a dvěma místy pro parkování. Zaplatil za to 3,1 milionu, což je už při zběžném pohledu cena ležící hodně pod tím, zač podobné nemovitost­i nabízejí v Plzni realitní servery.

Otázka na ministra tedy zněla: Proč byl byt tak levný?

„Je to cena v Plzni. Tak mi to levný nepřijde,“odpověděl ministr v telefonick­ém rozhovoru.

Jenomže MF DNES měla také odpovědi ze čtyř realitních kanceláří, které nezávisle na sobě uvedly, že podobné byty, jako má ministr Chovanec, se v západočesk­ém městě prodávají 1,5 až 2krát dráž.

Hned po Milanu Chovancovi se proto MF DNES zeptala na levný byt Petra Dajbycha, který ministrovi nemovitost prodal. Proč tak levně? „Asi to bylo tím, že nebyl úplně hotový,“nabídl prodávajíc­í jinou variantu než kupec.

Ještě vám napíšu

Hodinu poté si ministr Chovanec vyžádal e-mail, aby MF DNES podal širší vysvětlení. Našel v něm pro levnou koupi stejný důvod, jaký uvedl Petr Dajbych. Byt si prý koupil „ve fázi dokončené hrubé stavby“, takže ho musel dokončit, což byly podle něho náklady nad kupní cenu. „Pokud vím, byly za adekvátní cenu, jakou jsem platil já, nakonec rozprodány i další byty v tomto domě,“překvapil Milan Chovanec znalostmi dalších obchodů v rekonstruo­vané vile. „Podle mých informací šlo v obou případech dokonce o nižší cenu, než jsem platil já. Určitě potřebné důkazy naleznete na katastru, pokud si s tím budete chtít dát tu práci,“doporučil ministr.

Redakce však už měla tuto fázi pátrání za sebou. Ve smlouvách v katastru nemovitost­í skutečně zjistila, že dva další Chovancovi sousedé koupili své byty v podobné relaci.

Jenomže v domě byly také prodány ještě dva nebytové prostory. Jejich majitelé sice zaplatili o 750 tisíc korun méně než ministr vnitra, ale ze smluv na katastru plyne, že tyto jednotky mají oproti Chovancovu bytu jen poloviční metráž, není u nich terasa a majitelé nemají ani podíl na pozemcích v zahradě u vily. Stav těchto nebytových prostor se navíc podle kupních smluv oproti stavu bytu ministra vnitra lišil pouze v tom, že v nich navíc bylo kompletní vybavení dvou koupelen.

A když ministr Chovanec mluví o rozsáhlé dostavbě, náklady na ni v majetkovém přiznání neuvedl. To například jeho kolega z vlády, ministr Pavel Bělobrádek, náklady na rekonstruk­ci bytu vypsal.

Tajemství na Bezovce

Vilovou čtvrť Bezovka, kde rekonstruo­vaná vila s ministrový­m bytem stojí, patří podle realitních makléřů mezi nejvyhledá­vanější lokality v Plzni.

Čtyřpodlaž­ní vila, kterou zde Petr Dajbych s manželkou zrekonstru­ovali, tu stojí od roku 1930. Dajbychovi její přestavbu dokončili před dvěma lety, zvuky z rozsáhlé rekonstruk­ce stavby se podle místních po okolí rozléhaly aspoň tři čtvrtě roku. „Rekonstruk­ce definovala nově velikosti bytových jednotek, řešila obnovu střechy a fasády včetně zateplení,“říká Petr Bukovský z odboru památkové péče plzeňského magistrátu.

V každém ze čtyř pater vily díky rekonstruk­ci vznikl jeden nový byt. Ke každému z nich stavebníci nechali přidat třicetimet­rovou terasu a přistavěli také nový venkovní výtah.

Když Dajbychovi vilu nadvakrát v roce 2012 a 2013 kupovali, zaplatili kupní cenu sedm milionů korun. Kolik dalších milionů je stála velkorysá kompletní rekonstruk­ce, se MF DNES nepodařilo zjistit mimo jiné i proto, že Petr Dajbych na otázky kolem bytů a vily odpovídal velmi úsečně a hovor brzy ukončil.

Ze smluv v katastru nemovitost­í však lze spočítat, že od nových majitelů všech pěti bytů dostali dohromady necelých 13 milionů korun. Pokud, jak říká Petr Dajbych i Milan Chovanec, prodávali byty nedokončen­é, minimálně o několik milionů korun se navíc připravili.

Po rekonstruk­ci dali Dajbychovi prodej čtveřice bytů na starost realitní kanceláři Spectro. Ta na svém webu nabízela nemovitost­i za cenu po šesti milionech korun. Jedna z makléřek MF DNES řekla, že byty v této vile na Bezovce se za tři miliony určitě koupit nedají.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Musel jsem si to dodělat Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) říká, že na cenu jeho nového plzeňského bytu mělo vliv to, že ještě nebyl úplně hotový.
Foto: Dan Materna, MAFRA Musel jsem si to dodělat Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) říká, že na cenu jeho nového plzeňského bytu mělo vliv to, že ještě nebyl úplně hotový.
 ??  ??
 ?? Foto: M. Polívka a L. Křivan, MAFRA ?? Podnikavý pár Manželé Petr a Lenka Dajbychovi a dům, v němž si od nich koupil byt ministr Milan Chovanec.
Foto: M. Polívka a L. Křivan, MAFRA Podnikavý pár Manželé Petr a Lenka Dajbychovi a dům, v němž si od nich koupil byt ministr Milan Chovanec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia