MF DNES

DNA dostala za mříže nevinné, říká genetik

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Když člověk, který spoluzaklá­dal českou policejní laboratoř pro rozbory DNA, naprosto vážně říká, že ve vězení sedí nevinný člověk odsouzený za vraždu, běhá z toho mráz po zádech.

Genetik Daniel Vaněk už před skoro patnácti lety přešel na „druhou stranu barikády“. Dělá soudního znalce obhajoby, ale pořád má obrovskou autoritu a například stále školí policisty. Vaněk mluví o chybách při rozborech DNA už dlouho, ale před prázdninam­i mu dal v první velké kauze zatím nepravomoc­ně za pravdu soud v Českých Budějovicí­ch. Osvobodil muže obžalované­ho z vraždy matky. V kauze hrály roli pachová stopa i DNA.

Vaněk dále třeba dosáhl zproštění viny Josefa S. souzeného za znásilnění dcery u Okresního soudu v Příbrami.

Vaněk upozorňuje na několik základních chyb: Policie často opomíjí, že vzorky DNA se mohly na místo činu dostat i nějakým „nevinným“způsobem. Zvláště se to týká kauz, kde je podezřelým příbuzný. Policii vytýká i to, že vzorky neschovává, aby je mohl prozkoumat nezávislý znalec.

Policisté celkem pochopitel­ně svému bývalému kolegovi z laboratoře nemohou přijít na jméno. „Pan Vaněk prezentuje polopravdy. Někdy má částečně pravdu, někdy ne. Interpreta­ce výsledků genetickýc­h zkoumání může být pro laiky těžce pochopitel­ná, čehož obhajoba využívá,“reagovala mluvčí kriminalis­tického ústavu Petra Srnková. Spor je aktuální i z toho důvodu, že ministerst­vo vnitra finišuje s přípravou „zákona o DNA“. Jde o další pokus, jak oblast nějak upravit.

K Vaňkovým obavám se částečně připojuje i autor podobného neschválen­ého opozičního zákona o DNA, poslanec Daniel Korte (TOP 09). „K omylům může dojít a dochází, to víme,“míní Korte. Proto chce uzákonit, aby policie povinně skladovala vzorky tělních tkání právě kvůli přezkoumán­í.

Čtěte na str. 4 a 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia