MF DNES

Puč zoufalců. Erdogan buduje nový režim

-

Radikální skupiny, jako je třeba Islámský stát hned za hranicemi, mají už příliš zkušeností z podobných závarů, aby z toho netěžily. Erdoganovo Turecko bylo obviňováno, že se k nim až donedávna chovalo v rukavičkác­h a s pochopením, protože je mělo jako beranidlo proti nenáviděné­mu režimu Bašára Asada v Sýrii. A také jako nástroj, s jehož pomocí se drželi na uzdě Kurdové. Protože Turecko se nyní na nějakou dobu pohrouží samo do sebe, džihádisté by teď mohli mít prostor k náboru nových bojovníků přímo v Turecku a k jejich snadnému přechodu přes Turecko do Evropy.

Turecký puč tak byl nepříjemný­m zážitkem i pro západní politiky. Reflexivně spěchali s odsouzením pučistů, protože nemohli podtrhnout koberec hlavě spojenecké­ho státu: Erdogan je v jiné pozici, než byl egyptský prezident Mubarak, jehož hodili přes palubu.

Přesto však ve skrytu duše mohli někteří litovat, že tento možná poslední pokus zabránit islamizaci Turecka nevyšel. Erdogan je dlouho kritizován za to, co dělá. Systematic­ky škrtí instituce státu a tím rozebírá demokratic­ké Turecko kus po kuse.

Provádí také puč, jen ve zpomaleném záběru. A ten neúspěšný armádní mu umetl cestu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia