MF DNES

„Velký úklid“: čistky, 6 000 zatčených

-

Po nezdařeném pokusu o vojenský převrat v Turecku, který si vyžádal 290 mrtvých a více než 1 400 zraněných, vláda zahájila rozsáhlé čistky a zatýkání. Ve vazbě skončilo už kolem 6 000 příslušník­ů armády a justice.

„Velký úklid“bude podle ministra spravedlno­sti Bekira Bozdaga pokračovat. Prezident Erdogan dokonce hovořil o puči jako o „daru od Alláha“.

Mezi vysokými představit­eli armády, které turecké úřady v souvislost­i s nezdařeným pučem zadržely, je také generál Bekir Ercan Van, velitel jihotureck­é letecké základny Incirlik, odkud startují vojenská letadla Američany vedené koalice k operacím proti Islámskému státu v Sýrii a v Iráku. Během puče byla dokonce přerušena dodávka elektřiny na základnu. A na náznaky, že za převratem stojí USA, musel tvrdě reagovat i americký ministr zahraničí John Kerry. „Tvrzení naznačujíc­í možnou účast Spojených států na nezdařeném puči v Turecku škodí vzájemným vztahům,“řekl jen s jemně zastřenou výhrůžkou.

Turecko současně vyzvalo USA, aby ihned vydaly Fethullaha Gülena, miliardáře, duchovního a bývalého Erdoganova spojence, který žije v exilu v Pensylváni­i. Premiér Yildirim uvedl prohlášení těžkého kalibru, že každá země, která se postaví za Gülena, nebude přítelem Turecka a bude vnímána jako stát, který je se zemí ve válce.

Francouzsk­ý ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault vyzval Erdogana, aby nevyužil zmařený převrat jako „bianko šek“na čistky v řadách svých kritiků. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia